Hlavní obsah

Německo schválilo prodej divize RWE ruskému miliardáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá vláda schválila prodej divize německé energetické společnosti RWE pro těžbu ropy a plynu skupině investorů vedené ruským miliardářem Michailem Fridmanem. Informovala o tom v pátek agentura DPA.

Foto: RWE

Plynový zásobník RWE

Článek

Skupina Letter One se v březnu s RWE dohodla, že za převzetí divize zaplatí 5,1 miliardy eur (142 miliard korun).

Berlín transakci schválil navzdory napjatým vztahům s Moskvou, které jsou důsledkem postupu Ruska v ukrajinské krizi. Německé ministerstvo hospodářství uvedlo, že transakce byla důkladně přezkoumána a nebyly vůči ní vzneseny žádné námitky. Vláda podle ministerstva předpokládá, že transakce nebude mít vliv na bezpečnost dodávek ropy a plynu.

Vlastní i licence v Africe

RWE hodlá využít příjem z prodeje divize zejména ke snížení svého dluhu. Firma už loni oznámila, že se rozhodla zanechat aktivit v produkci ropy a zemního plynu.

Prodávaná divize DEA vlastní podíly ve zhruba 190 licencích na průzkum a rozvoj ložisek ropy a plynu v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe, z nichž některé ale nic neprodukují a potřebují rozsáhlé investice. Má kolem 1400 zaměstnanců a na loňském provozním zisku RWE se podílela zhruba devíti procenty.

RWE je druhým největším energetickým koncernem v Německu. V České republice zajišťuje dodávky zemního plynu a elektřiny pro asi 1,7 miliónu konečných zákazníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Německá ekonomika nečekaně klesla

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí nečekaně klesla. Hrubý domácí produkt se za tři měsíce do června snížil o 0,2 procenta po růstu o 0,7 procenta...

Výběr článků

Načítám