Hlavní obsah

Ruské embargo je hrozbou pro zemědělce i ECB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli záplavě polských jablek a dalších potravin ze zemí, které je nyní nemohou vyvážet do Ruska, budou zemědělci v EU muset část produkce likvidovat. Klesající ceny potravin jsou špatnou zprávou také pro Evropskou centrální banku (ECB). Ceny v EU rostou rekordně pomalu a ECB se obává deflace. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Z dopadů ruského embarga už mají vrásky i v sídle Evropské centrální banky (ECB) ve Frankfurtu.

Článek

Pascal Sauvetre, pěstitel jablek ve francouzském kraji Poitou-Charentes, má kromě běžných obav o počasí a stromy další trápení: polská jablka. Polsko je předním producentem jablek v Evropské unii a statisíce tun jich obvykle dodává do Ruska. Tomu však nyní brání embargo, které Moskva uvalila na řadu potravin z EU a USA v rámci odvetných sankcí souvisejících s ukrajinskou krizí, píše agentura Reuters.

Velká část těchto polských jablek nevyhnutelně zamíří do západní Evropy, kde by mohla z trhu vytlačit dražší domácí konkurenci. Další část poputuje na trhy v Asii a na Blízkém východě, které jsou tradičním odběratelem zemí, jako je Francie. „Jsou tu tato jablka z východní Evropy, která nelze prodat Rusku a která zamíří do západní Evropy. Je jasné, že to bude bolet. A hodně,” prohlásil Sauvetre.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ECB se obává deflace

Jablka jsou přitom pouze jednou částí nastávajících problémů pro evropské zemědělce a představitele Evropské centrální banky (ECB).

Celá řada vývozců potravin do Ruska bude nucena snižovat ceny nebo likvidovat svou produkci. To je asi ta poslední věc, kterou by si ECB přála, protože se potýká se stagnující ekonomikou a obavami ohledně deflace, tedy klesajících cen, upozorňuje Reuters.

Meziroční míra inflace v eurozóně v červenci činila pouhých 0,4 procenta navzdory rekordně nízkým úrokovým sazbám a opatřením posilujícím nabídku peněz. Inflace se tak nachází hluboko pod dvouprocentním cílem ECB. Již řadu měsíců se navíc drží v oblasti, kterou banka považuje za „nebezpečnou zónu”, tedy pod jedním procentem. [celá zpráva]

Kamióny se vracejí od hranic

Jorgos Polychronakis z řeckého svazu vývozců ovoce Incofruit-Hellas sledoval, jak bylo po vyhlášení embarga zastaveno zhruba 250 nákladních automobilů s řeckými broskvemi a nektarinkami směřujících do Ruska. „Buď to budou muset prodat za jakoukoliv cenu v zemích na jejich cestě, nebo to budou muset přivézt zpět do Řecka, kde to bude zničeno,” řekl Polychronakis.

„Nadbytečná nabídka stlačí dolů ceny ostatního zboží, což bude mít dominový efekt na celý trh,” dodal. Řecko loni vyvezlo do Ruska 160 tisíc tun ovoce v hodnotě 180 miliónů eur (pět miliard korun).

Problémem ale není pouze ovoce. „Celkově zůstanou na trhu milióny tun vepřového, drůbežího a hovězího masa (původně určeného pro ruský trh). Bude to mít velmi silný dopad,” upozornil Paul Rouche z francouzského sdružení masného průmyslu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Na podobný efekt v Česku nedávno upozornil také dlouholetý šéf  Agrární komory Jan Veleba. Poškodí to podle něj české ovocnáře nebo výrobce sýrů. [celá zpráva]

Polsko i další evropské země ve snaze o omezení škod v zemědělském sektoru žádají Evropskou unii o opatření, která by odstranila přebytečné potraviny z trhu a odškodnila zemědělce. Evropská komise v pondělí rozhodla, že pro pěstitele ovoce a zeleniny uvolní do listopadu postupně 125 miliónů eur (3,5 miliardy korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám