Článek
Za první čtyři měsíce letošního roku stoupl dovoz masa o 11,4 procenta. Nejvýrazněji rostl dovoz masa z Německa - o 21,3 procenta. Oproti minulému roku vzrostl o 9,8 procenta i dovoz masa z Polska. Domácí produkce masa přitom stoupla jen mírně - o 2,2 procenta. [celá zpráva]
Nepřidáváme dost hodnoty
KOMENTÁŘ DNE:
Lyžařské Nagano - Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>
„Vyspělost země měří ekonomové mimo jiné i její schopností produkovat výrobky obsahující větší množství práce, zjednodušeně řečeno – ty s vyšší přidanou hodnotou. Je totiž rozdíl vyvážet surové dříví, anebo z něho vyrobený designový nábytek. Je samozřejmě také rozdíl vyvážet živá zvířata a dovážet maso,“ uvádí autorka analýzy Drahomíra Dubská.
Přidanou hodnotu tak podle ní realizuje například Rakousko, kam vyvážíme nejvíce živých zvířat. Letos jich bylo za více než půl miliardy korun, za roky 2010 až 2013 jen do této země mířila z ČR živá zvířata za 6,6 miliardy korun.
„Úprava takového zvířete do podoby masa či masného výrobku probíhá jinde než u nás, což je problém - i když samozřejmě nikde není psáno, že dovezené maso musí pocházet právě ze zvířat vyvezených z České republiky,“ dodává Dubská. Živých zvířat bylo vloni vyvezeno za 7,3 miliardy korun a tempo růstu exportu stále stoupá.
Ve své analýze upozorňuje také na to, že největší podíl na vývozech potravin z Česka má export obilí, dlouhodobě jde zhruba o pětinu všech potravinových exportů. „Export obilí také není příliš náročný na lidskou práci. Prostě nepřidáváme dost hodnoty,“ uzavírá analytička ČSÚ.