Hlavní obsah

Bank of America kvůli podvodu zaplatí na odškodném miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký finanční ústav Bank of America má zaplatit odškodné ve výši 1,27 miliardy USD (26,1 miliardy Kč). Rozhodl o tom soud na Manhattanu. Banka má zaplatit kvůli podvodu souvisejícímu s nekvalitními hypotečními cennými papíry, které prodávala její divize Countrywide.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Případ se týká hypotečního programu společnosti Countrywide, který v letech 2007 a 2008 způsobil vysoké ztráty polostátním hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac.

Bank of America koupila banku Countrywide v roce 2008, tedy na samém začátku globální finanční krize. Program, na který se tento případ soustředil, však podle agentury Reuters Countrywide ukončila ještě dřív, než ji Bank of America převzala.

Federální porota již loni v listopadu rozhodla, že Bank of America je za podvod zodpovědná. Spolu s bankou byla odsouzena také jedna z manažerek Countrywide, Rebecca Maironeová. Zaplatit má odškodné milión dolarů.

Hypoteční program banky Countrywide podle vyšetřovatelů upřednostňoval množství před kvalitou. Zaměstnanci byli odměňováni za objemy půjček, zatímco byly odstraněny kontrolní body, které měly zajistit kvalitu úvěrů. Podle soudce manhattanského oblastního soudu Jeda Rakoffa to byl bezostyšný podvod vedený hladem po zisku a nedbal na možné škody, které tímto způsobem vzniknou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám