Hlavní obsah

Rusko zvažuje zákaz dovozu ovoce z EU

Ruská veterinární a hygienická služba zvažuje úplný nebo částečný zákaz dovozu ovoce z Evropské unie, zejména z východoevropských zemí. Podle ruských médií to v pondělí řekl její mluvčí. Dodal, že důvodem je nedostatečná rostlinolékařská kontrola evropského exportu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Naši odborníci učiní rozhodnutí během jednoho až dvou týdnů," řekl agentuře Reuters mluvčí veterinární služby. Ruská agentura RIA Novosti předtím uvedla, že rozhodnutí v této věci by mohlo padnout do konce tohoto týdne.

Reuters poznamenal, že rozhodnutí přichází jen pár hodin po tom, co arbitrážní tribunál v Haagu nařídil Rusku zaplatit přes 50 miliard dolarů akcionářům někdejší společnosti Jukos. [celá zpráva]

Vztahy mezi Ruskem a Evropskou unií jsou nyní kvůli ukrajinské krizi napjaté, EU minulý týden protiruské sankce ještě rozšířila. Navíc se chystá přijmout tzv. sektorové sankce s dopady na celá odvětví ruské ekonomiky, aby přiměla Rusko k ukončení podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny. [celá zpráva]

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí uvedl, že Moskva se nechystá odpovědět na sankce EU ve stylu oko za oko, zub za zub. "Propadat hysterii a na ránu odpovídat ranou, to není důstojné velké země. Z toho budeme vycházet," řekl Lavrov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám