Hlavní obsah

Šéf aeroholdingu Dvořák rezignoval. Babiš jednal s Korejci

Aktualizováno

Předseda představenstva Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák rezignoval, opouští i post předsedy dozorčí rady Českých aerolinií. Ve funkci předsedy představenstva státní firmy jej nahradil Václav Řehoř, který byl od konce června místopředsedou představenstva. V tiskové zprávě o tom ve středu informoval Český Aeroholding.

Foto: René Fluger Martin, Štěrba, ČTK

Předseda představenstva Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák 23. července rezignoval. Na archivním snímku pózuje Miroslav Dvořák v sídle společnosti v Praze.

Článek

Dohodu o odstoupení Dvořáka potvrdil ministr financí Andrej Babiš (ANO), jenž chtěl na jeho místo dosadit právě Řehoře. Se změnou ale musel souhlasit Korean Air, menšinový vlastník ČSA. Korejský dopravce vzal změny ve státní firmě na vědomí, uvedl po jednání se zástupci společnosti Babiš.

Kromě Dvořáka se z vrcholného vedení společnosti rozhodl odejít člen představenstva odpovědný za oblast financí Petr Vlasák, který zároveň opustí dozorčí radu Českých aerolinií.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pětičlenném představenstvu Českého Aeroholdingu budou nově zasedat čtyři členové. Kromě Řehoře to jsou Petr Pavelec, Pavel Haleš a Zuzana Tairová, která se stane místopředsedkyní, uvedla společnost.

Obměnu velké části vedení Českého Aeroholdingu prosadilo ministerstvo financí už koncem minulého měsíce. Z představenstva tehdy odešel prezident ČSA Philippe Moreels, šéf obchodu ČSA Jozef Sinčák a šéf informačních a komunikačních technologií Českého Aeroholdingu Josef Adam.

Třetinu ČSA získá Travel Service

Ministerstvo financí tehdy uvedlo, že vyměněné vedení má připravit společnost ke vstupu na burzu, a naznačilo, že by se měl přehodnotit zákon, který zakazuje prodej pražského letiště. Premiér Sobotka ale později v České televizi uvedl, že vláda prodej Českého Aeroholdingu ani Letiště Praha neplánuje.[celá zpráva]

V současné době se dokončuje transakce, díky které má český soukromý letecký dopravce Travel Service ze skupiny Unimex Jiřího Šimáně získat 34 procent akcií ČSA z opce Korean Air. Stane se tak druhým největším akcionářem. Korejci loni koupili 44 procent akcií ČSA za 68 miliónů korun. Podle dohody získali možnost přikoupit další akcie, pokud ČSA zůstanou „evropským dopravcem” - tedy kupující musí být firma se sídlem v EU.

Pokud transakci posvětí antimonopolní úřady EU, Ruska, Ukrajiny a Izraele, státu po dokončení transakce zůstane zhruba pětina akcií, zbývající  2,26 procenta patří České pojišťovně.

Reklama

Související články

Stát vyměnil vedení Českého Aeroholdingu

Ministerstvo financí v pátek vyměnilo členy představenstva a dozorčí rady Českého Aeroholdingu. Mezi odvolanými členy představenstva je prezident Českých...

Babiš navrhne Řehoře do čela aeroholdingu

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš navrhne, aby konzultant Václav Řehoř v čele Českého Aeroholdingu nahradil Miroslava Dvořáka. Řekl to v Otázkách...

Výběr článků

Načítám