Hlavní obsah

Británie kritizuje vývoz zbraní do Ruska, sama je ale Moskvě prodává

Británie pokračuje ve vývozu zbraní a vojenského zařízení do Ruska. Podle francouzské agentury AFP na to poukazuje zpráva britského parlamentu, která byla zveřejněna ve středu, dva dny poté, co premiér David Cameron kritizoval prodej dvou francouzských válečných lodí Mistral Rusku.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Premiér Velké Británie David Cameron.

Článek

Předseda britské vlády v pondělí vyzval Evropskou unii, aby zakázala prodej zbraní Moskvě, která je obviňována z podpory a vyzbrojování proruských separatistů na východě Ukrajiny. Tvrdil přitom, že Londýn už takový zbrojní export do Ruska zastavil, jak slíbil v březnu.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Francouzská loď Mistral

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve středu zveřejněná parlamentní zpráva ale podle AFP konstatuje, že stále platí 251 povolení vydaných Cameronovým kabinetem, která umožňují prodej kontrolovaného zboží v celkové hodnotě 132 miliónů liber (4,6 miliardy korun).

Pušky, vesty, munice

Tato povolení umožňují prodej sniperských pušek, munice do ručních zbraní, neprůstřelných vest, šifrovacích zařízení, vojenských komunikačních prostředků a zařízení pro noční vidění.

Pozastaveno nebo zrušeno bylo jen 31 licencí a nadále není povolen vývoz do Ruska, který se týká dalších tří licencí, uvádí zpráva.

Rusové přebírají francouzské válečné lodě

AFP připomněla, že Cameron se v pondělí zasazoval o to, aby EU schválila rozsáhlé sankce proti Rusku a aby zastavila veškerý prodej zbraní Moskvě. Ukázal přitom prstem na Francii v souvislosti s prodejem dvou víceúčelových plavidel Mistral, která mohou přepravovat i vrtulníky a tanky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští námořníci cvičí francouzské lodě MistralVideo: Reuters

První loď již přijeli převzít do Francie ruští námořníci, kteří s ní mají po zaškolení odplout v říjnu. Druhá by měla být připravena v příštím roce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám