Hlavní obsah

Zadlužení Česka kleslo, v celé EU dále roste

Zadlužení eurozóny i celé Evropské unie se v prvním čtvrtletí vyšplhalo na novou rekordní úroveň. V ČR však od konce roku kleslo o 0,4 procentního bodu na 45,6 procenta HDP. Vyplývá to z úterních údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zadlužení v EU v prvním čtvrtletí 2014

Článek

V eurozóně stouplo zadlužení od konce roku o 1,2 procentního bodu na 93,9 procenta HDP, v celé EU se zvýšilo o 0,8 procentního bodu na 88 procent HDP.

Celkové zadlužení v eurozóně i EU zůstává vysoko nad 60procentním limitem stanoveným unijními pravidly. V nejhorší situaci se nachází Řecko, kde státní dluh přesahuje 174 procent HDP. Nejlépe si naopak vede Estonsko, jehož dluh činí pouze deset procent HDP.

Česká republika si při zadlužení 45,6 procenta HDP stojí dobře i v rámci regionu – na Slovensku je zadlužení 58,4 procenta HDP a v Polsku 49,5. Polsko ale za poslední čtvrtletí snížilo svůj dluh nejrychleji z celé osmadvacítky – o téměř osm procent.

V absolutních hodnotách stoupl dluh eurozóny v prvním čtvrtletí na téměř 9,1 biliónu eur (250 biliónů korun) z 8,1 biliónu eur v závěru loňského roku. V EU se zvýšil na 11,6 biliónu z 11,4 biliónu eur.

Evropská komise podle agentury Reuters předpokládá, že zadlužení v eurozóně se v letošním roce vyšplhá až na 96 procent HDP. V příštím roce by pak mělo mírně klesnout na 95,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám