Hlavní obsah

Zákazníci varují před padělky parfémů z e-shopu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo značkového parfému za přijatelnou cenu padělek. V poslední době se množí případy, kdy si zákazníci na internetu koupili napodobeniny. Nejčastěji bývají padělaná velká balení značek Chanel, Dior, Lacoste, či Hugo Boss. Informoval o tom spotřebitelský časopis dTest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Spotřebitelé nás upozornili na společnost Normus. Na jejích stránkách www.roxyparfums.cz si podle svých slov objednali výrobek a po převzetí zjistili, že nemá vlastnosti typické pro originální parfém,“ uvedl Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Že na tomto webu nakoupili padělky, píší lidé také v diskuzním fóru srovnávače cen Heureka. Stránka v této chvíli již nefunguje.

Padělaná bývají podle dTestu velká balení parfému, zejména o objemu 100 ml. Prodejci se snaží cenu upravit tak, aby byla výhodnější než v parfumeriích, ale ne o moc, aby to nebylo podezřelé. Napodobeninu mohou prozradit například příliš dlouhá či krátká hadička rozprašovače nebo podezřelý celofánový obal. Padělek se obvykle pozná podle vůně. Ta může být sice stejná jako u originálu, ovšem po krátké chvíli vyvane.

Mezi často padělané značky patří Chanel, protože má jednoduché, snadno padělatelné flakonky a krabičky a výrobky této značky jsou oblíbené a drahé, dále Dior, Lacoste nebo Hugo Boss.

Máte právo na výměnu nebo vrácení peněz

Pokud vám byl dodán padělek, máte nárok na výměnu za nový výrobek, který je v souladu s jakostí uvedenou v kupní smlouvě, tedy s popisem produktu na internetových stránkách prodejce. Pokud to není možné, máte právo na odstoupení od smlouvy – vrácení peněz.

Komunikace s prodejcem však může být obtížná. Časopis dTest radí, aby zákazník, s nímž prodejce nevyřídil reklamaci v zákonné 30denní lhůtě, podal na prodejce podnět České obchodní inspekci pro nevyřízení reklamace.

„Pokud jste si jisti, že vám byl dodán padělek a obchodník dle referencí dalších zákazníků nekomunikuje, doporučujeme podat i trestní oznámení na policii nebo státním zastupitelství. Lze totiž předpokládat, že poškozených spotřebitelů bude více,“ dodává Lukáš Zelený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám