Hlavní obsah

Francie zavádí příplatky za jízdu do práce na kole

Novinky, Tomáš Volf

Za každý kilometr ujetý na cestě do práce na kole 0,25 eura k výplatě navíc. Francouzské ministerstvo dopravy spustilo pilotní projekt s dvacítkou firem a zhruba deseti tisíci zaměstnanců s cílem snížit ve městech počty aut v dopravní špičce. Informoval o tom blog francouzského deníku Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud zaměstnanec bydlí šest kilometrů od práce a denně by jel tam i zpátky na kole, vydělal by tak za dvacet pracovních dní v měsíci navíc 60 eur (zhruba 1 650 korun).

Pilotního projektu se zatím dobrovolně účastní dvacet společností, které se zavázaly takzvanou „kilometrovou náhradu“ platit. Většina z nich jsou malé firmy, účastní se ale i pojišťovna MMA s 6 400 zaměstnanci a jedna banka z Normandie s 1 950 pracovníky.

Cílem je odlehčit dopravě ve městech a snížit znečištění ovzduší. Lidé mohou kombinovat kolo s prostředky hromadné dopravy.

„Věříme, že se kolo stane běžným dopravním prostředkem pro většinu lidí. Proto jsme přišli s iniciativou, jak podpořit tento ekologický a dynamický způsob dopravy,“ uvedl francouzský ministr dopravy Frédéric Cuvillier v pondělní tiskové zprávě.

Pilotní projekt bude trvat šest měsíců, na konci roku jej vyhodnotí a rozhodnou o jeho druhé fázi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám