Hlavní obsah

Dráhy nakoupily v Rakousku 34 starších vagónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy koupí od rakouských drah (ÖBB) starší vagóny pro rychlíkové vlaky za téměř 267 miliónů korun. Jde celkem o 25 osobních vozů pro rychlost do 200 kilometrů v hodině a dalších devět lehátkových vagónů pro noční vlaky. Vyplývá to z informací uveřejněných ve věstníku veřejných zakázek.

Foto: Profimedia.cz

Vagóny, které nakoupí České dráhy.

Článek

Poptávané vozy jsou zbytkem z původně požadovaných 80 vozidel, jejichž část před uzavřením dohody mezi ČD a ÖBB koupil konkurenční soukromý tuzemský dopravce RegioJet.

Lehátkové vozy budou určeny pro spoje z Prahy do Budapešti, Krakova a na linky na Slovensko. Pro mezinárodní spoje jsou určeny i ostatní osobní vozy, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Souhlas s nákupem až 80 starších rychlíkových vozů za 413 miliónů korun udělila státnímu dopravci dozorčí rada na počátku loňského listopadu. Požadovaná vozidla byla nedávno kompletně modernizována, jsou klimatizovaná a schopná jet rychlostí do 200 kilometrů v hodině, uvedly tehdy ČD k chystanému nákupu.

Modernizace českých vagónů

Výpadek v počtu vozů, které koupil konkurent Českých drah, dopravce plánuje nahradit modernizací vlastních starších vagonů. V této souvislosti ČD zmiňují chystanou modernizaci 62 velkoprostorových rychlíkových vagonů typu Bp vyrobených ve Studénce na konci devadesátých let.

Rakouské dráhy se vagonů zbavují a nahrazují je novými vozidly Railjet. České dráhy dosud z původního objemu poptávaných vozidel odebraly jen šest osobních vozů druhé třídy a valníky pro automobily určené pro autovlak z Prahy do Popradu a dále do Košic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám