Hlavní obsah

Amazon nad Brnem stále váhá, definitivně rozhodnuto není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Možnost, že by internetový obchod Amazon nakonec postavil své distribuční centrum v Brně, je stále ještě ve hře. Zástupci Amazonu si po středečním jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vzali čas na rozmyšlenou. Uvedla to Česká televize.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Společnost (Amazon) teď bude zvažovat všechny alternativy, hovořili jsme o jednom až dvou měsících, po kterých by vláda byla informována ze strany Amazonu o tom, jaké bude jejich definitivní rozhodnutí," řekl ČT Bohuslav Sobotka.

Firma počátkem dubna oznámila, že s Brnem již nepočítá. Reagovala tak na to, že tamní zastupitelstvo opakovaně neschválilo smlouvy související s investicí.

Zastupitelé prodej pozemků developerovi CTP Invest pro zamýšlený sklad internetového obchodu nakonec schválili 15. dubna, tedy až po oznámení investora, že s Brnem již nepočítá. [celá zpráva]

Podle CTP je ale Brno stále ve hře. "Nemyslím si, že je Brno už mrtvé," řekl ve středu regionální ředitel CTP Tomáš Budař. Podle něj Amazon porovnává stejné lokality jako před rokem. Budař uvedl, že Černovická terasa, kterou pro Amazon CTP chystá, je připravenější než ostatní lokality. "Kamkoliv jinam půjdou, ztratí víc času," dodal.

U Dobrovíze se brzy začne stavět

Stavba druhého distribučního centra u Dobrovíze u Prahy, která už je schválená, začne do několika týdnů.

Americká firma chtěla v Brně postavit logistické centrum za zhruba 2,7 miliardy korun, investice měla přinést více než 1500 pracovních míst. Městské zastupitelstvo v Brně ale projekt na Černovické terase třikrát zamítlo. Právě kvůli těmto průtahům Amazon nakonec od brněnského projektu odstoupil a oznámil, že nyní zvažuje jinou alternativu ve střední Evropě.

Do tří let od otevření mělo podle původních plánů v centrech v Dobrovízi a Brně vzniknout až 4000 nových dlouhodobých a tisíce sezonních pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám