Hlavní obsah

Ruské akcie po ženevské dohodě o ukrajinské krizi výrazně oživily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské akcie v pátek výrazně oživily poté, co dohoda ze čtvrteční mezinárodní konference posílila naděje na poklidné řešení ukrajinské krize. Akciový index moskevské burzy MICEX v úvodu obchodování stoupl o 2,9 procenta na 1360 bodů.

Foto: Profimedia

Ilustrační foto

Článek

Index burzy RTS, kde se ceny akcií stanovují v dolarech, posílil o 2,8 procenta na 1206 bodů.

Vzhůru zamířily akcie z širokého spektra oborů. Akcie plynárenské společnosti Gazprom například posílily o skoro tři procenta a akcie banky Sberbank o dvě procenta.

Ruské akcie přitom na začátku týdne prudce klesly kvůli nepokojům na východní Ukrajině a obavám, že situace by mohla přerůst v ozbrojený konflikt.

Ministři zahraničí EU, Ruska, Ukrajiny a USA se však ve čtvrtek na ženevské schůzce shodli na nutnosti mírového řešení ukrajinské krize. Zároveň podle šéfa ruské diplomacie vyzvali, aby všechny nelegálně ozbrojené skupiny na Ukrajině složily zbraně [celá zpráva].

Poptávka po rublu stoupla

Na výsledky schůzky reagoval i ruský rubl, který podpořila i poptávka po ruské měně v souvislosti s blížící se lhůtou pro zaplacení daní. Vůči dolaru vykázal ve čtvrtek večer nárůst o 1,4 procenta. Později ale zisky smazal a naposledy k dolaru oslaboval o 0,2 procenta na 35,54 RUB.

V pátek bude kvůli velikonočním svátkům v západních zemích aktivita na měnovém trhu zřejmě omezená, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám