Hlavní obsah

Snídaně od začátku roku zdražila o čtvrtinu a bude hůř, hlásí ekonomové

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmary počasí, krize na Ukrajině a epidemie zdražují nejen kávu, pšenici nebo vepřové maso. Na světových burzách se platí v průměru o 25 procent více za osm klíčových snídaňových komodit. Investoři spekulují na další růst a hromadí zásoby. Spotřebitelé se mohou obávat potravinové inflace, uvedl prestižní ekonomický deník Financial Times.

Článek

„Všechno, co si dáváme běžně k snídani, stojí víc,“ komentuje analytik organizace OSN pro výživu a zemědělství Abdolreza Abbassian rostoucí ceny kávy, pomerančového džusu, pšenice, cukru, mléka, másla, kakaa a vepřového. Dodává, že za rychlým růstem cen stojí nepředvídatelné události.

Dražší chléb kvůli Ukrajině

Káva zdražila o více než 70 procent kvůli mimořádným suchům v Brazílii. Chov prasat v USA zasáhla virová epidemie, která na burze vepřového v Chicagu vyhnala ceny o víc než 40 procent.

Ceny pšenice ovlivňuje krize na Ukrajině, která je jejím klíčovým producentem. Dalším faktorem byla mimořádně tuhá zima v USA.

Mléčné výrobky zdražují hlavně kvůli silnější poptávce v zemích, jako je Čína a Rusko, kde rostoucí příjmy obyvatel zvýšily spotřebu mléka, másla a sušeného mléka pro kojence.

Investiční fondy skupují zásoby

Vedle počasí a politiky hraje roli i spekulace, upozorňují britští analytici. Vzhledem k letos zatím slabému výkonu průmyslových komodit jako je ropa nebo měď, se na potravinové komodity zaměřily hedgeové fondy a další investoři, kteří hromadí zásoby. To tlačí u některých komodit ceny na maxima za posledních čtyři a půl roku, píší FT.

Všechno, co si dáváme běžně k snídani, stojí víc.
Analytik organizace OSN pro výživu a zemědělství Abdolreza Abbassian

Zlevňování potravin nelze očekávat ani v dalších měsících, hlavně kvůli obavám z vlivu klimatického fenomónu El Niño. Ten způsobuje ohřívání hladiny Pacifiku obvykle v čtyřletých cyklech. V závislosti na jeho síle vyvolává v některých částech planety sucha a jinde silné deště.

Ceny pečiva by tak mohly ovlivnit sucha v Indii, jihovýchodní Asii a Austrálii, kde by poškodily úrodu pšenice. Milovníci horké čokolády zaplatí o něco víc, pokud horka a sucha zasáhnou západní Afriku, klíčový region pro produkci kakaa.

Uzeného lososa si k snídani asi lidé nedopřávají každý den, nicméně i ten by mohl kvůli El Niño podražit. Oteplování oceánu u břehů Jižní Ameriky by ohrozilo stavy sardinek, což by vystřelilo vzhůru již tak dost vysoké ceny rybího krmiva pro lososí farmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám