Hlavní obsah

Česko nemusí přijmout euro, viceguvernér dává za příklad Švédsko

Praha

Česká republika nemusí přijmout euro, přestože se k tomu zavázala v přístupové smlouvě k Evropské unii. Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl připomněl v této souvislosti Švédsko, kde lidé v referendu euro odmítli, i když tato skandinávská země nemá, stejně jako ČR, sjednanou trvalou výjimku pro přijetí eura.

Foto: ČNB

Mojmír Hampl

Článek

„Švédsko nemá výjimku z přijetí eura. Referendum přitom řeklo ne, a Švédsko od té doby záměrně nesplňuje některá kritéria. A přitom se aktivně bez jakékoli diskvalifikace účastní všech jednání o dalším směřování evropské integrace,“ uvedl Hampl. Dodal, že členství v jakékoli zóně není automaticky zárukou lepší ekonomické situace.

Švédsko odmítlo v referendu přijetí eura v září 2003, kdy proti euro hlasovalo téměř 56 procent obyvatel. Trvalou výjimku pro přijetí eura mají ze členských zemí EU jen Dánsko a Velká Británie.

Hampl rovněž poukázal na skutečnost, že za téměř desetileté členství v EU nebylo s Českem jen 1,5 roku vedeno řízení kvůli nadměrnému schodku veřejných financí. Poprvé byla procedura s ČR zahájena v červenci 2004 a trvala do června 2008. Následně byla s ČR znovu zahájena procedura ohledně nadměrného schodku v lednu 2010.

Ministerstvo financí očekává, že by mohlo být řízení letos opět zastaveno. ČR totiž dodrželo loni tříprocentní hranici HDP pro deficit veřejných financí a plánuje ji dodržet i v dalších letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám