Hlavní obsah

Podnikatelem roku je majitel firmy Juta Jiří Hlavatý

– Praha

Podnikatelem roku 2013 České republiky se stal majitel největší české textilní společnosti Juta ze Dvora Králové Jiří Hlavatý. Vítěznou trofej si v úterý večer převzal v pražském Paláci Žofín z rukou místopředsedy vlády pro ekonomiku a ministra financí Andreje Babiše a Magdaleny Souček, vedoucí partnerky společnosti EY, která soutěž v České republice vyhlašuje od roku 2000.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Podnikatelem roku 2013 České republiky se stal majitel největší české textilní společnosti Juta ze Dvora Králové Jiří Hlavatý. Vítěznou trofej si převzal 4. března v pražském Paláci Žofín.

Článek

"Věřím, že Jiří Hlavatý bude skvěle reprezentovat podnikatele z České republiky na celosvětovém finále v Monte Carlu a že jeho příběh osloví mezinárodní porotu stejně jako nás," řekla Souček.

Dnes řídí 14 továren

Hlavatý pracuje pro značku Juta 40 let. Než se stal jejím ředitelem a následně majitelem, prošel mnoha profesemi. Dnes řídí 14 továren a 2000 zaměstnanců. Historie tradičního českého podniku Juta sahá do druhé poloviny 19. století, kdy továrny v soukromém vlastnictví vyráběly příze, tkaniny, pytle a lana z přírodních materiálů. Po sametové revoluci se firma pod vedením Hlavatého stala největší textilkou v ČR.

Loni Juta zvedla celkové tržby o čtyři procenta na rekordních 5,8 miliardy korun, letos čeká další růst tržeb na 6,2 miliardy korun. Exportem podnik loni získal 85 procent tržeb, výrobky Juty putovaly do 63 zemí. Největším odbytištěm jsou země Evropské unie, kam loni Juta dodala zboží za 4,8 miliardy korun.

Titul Technologického podnikatele roku si letos odnesli František a Robert Kudelovi ze společnosti Chropyňská strojírna. Trofej Začínajícího podnikatele roku 2013 získali Veronika Mouchová a Filip Říha ze společnosti YesFresh. V letošním roce byl udělen také titul Společensky prospěšný podnikatel roku 2013 České republiky, který obdržel Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Do soutěže Podnikatel roku může být nominován podnikatel – fyzická osoba, vlastník nebo spoluvlastník obchodní společnosti, který má rozhodující vliv na její řízení a který aktivně působí v jejím vedení. Daná společnost musí existovat nejméně dva roky a mít alespoň deset zaměstnanců. Nominovat nebo poslat tip na podnikatele do soutěže může kdokoliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám