Hlavní obsah

Za dva roky přibylo 100 tisíc lidí bez práce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože míra nezaměstnanosti byla v lednu 2012 vyšší než aktuální lednová, tak skutečný výsledek je přesně opačný. Situace na pracovním trhu se za poslední dva roky výrazně zhoršila a absolutně počet nezaměstnaných stoupl o téměř 100 000, uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podíl nezaměstnaných osob se za letošní leden vyšplhal na 8,6 procenta a počet registrovaných uchazečů o práci dosáhl téměř 630 000 osob, což je meziroční nárůst o 43 000. Jedná se o nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky. [celá zpráva]

Před dvěma lety, v lednu 2012, činila míra nezaměstnanosti 9,1 procenta, přestože počet nezaměstnaných činil zhruba 534 000. Opticky lepší výsledek je nicméně dán změnou metodiky, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zavedlo od ledna 2013.

„Místo dříve uváděné registrované míry nezaměstnanosti, která poměřovala všechny dosažitelné uchazeče o zaměstnání k ekonomicky aktivním osobám, se tak nyní počítá s podílem dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let ze všech obyvatel ve stejném věku,“ vysvětlil Novák. Proto je údaj o nezaměstnanosti z ledna 2012 ve staré metodice neporovnatelný s tím z letošního ledna.

Situace se na pracovním trhu podle Nováka permanentně zhoršovala v souvislosti s poklesem hrubého domácího produktu. „Bez hospodářského růstu to skutečně nejde,“ je přesvědčen analytik. Na vysoké nezaměstnanosti se podepsaly ale i další faktory. Jedná se o málo flexibilní pracovní trh, nízkou domácí pracovní migraci a nedostatečné řízení aktivní politiky zaměstnanosti.

Není metodika jako metodika

Na začátku února zveřejněná statistika Českého statistického úřadu ukázala, že míra nezaměstnanosti v posledním čtvrtletí loňského roku poklesla na 6,8 procenta. Přitom podle MPSV nezaměstnanost roste. „Za vším hledejme opět metodiku. Obecná míra nezaměstnanosti se totiž počítá úplně jinak (pomocí výběrového šetření), z čehož vyplývá, že jiné jsou i výsledky,“ sdělil Novák.

V případě výběrového šetření totiž stačí, abychom odpracovali jednu hodinu za měsíc, klidně na brigádě, a již mezi nezaměstnané nespadáme. „Úplně odlišná změna metodiky tedy stojí za poklesem nezaměstnanosti v loňském čtvrtém čtvrtletí a ani z tohoto čísla tak nelze usuzovat na zlepšení situace na pracovním trhu,“ zakončil analytik.

Výběr článků

Načítám