Hlavní obsah

Církevní restituce: Rozvoji sjezdovky brání „území nikoho“

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli by postavit novou sjezdovku v Beskydech, ale nemohou. O pozemky, na kterých by rád provozovatel lyžařského areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula stavěl, požádala církev. A tím se až do doby než se rozhodne, zda stát pozemky ostravsko-opavskému biskupství pozemky vrátí, stalo z dotčených lesů území nikoho.

Foto: Jaroslav Vrzgula

Sjezdovka v lyžařském areálu Ski Bílá

Článek

„Nemůžeme rozšiřovat, protože skoro není vlastník, který by nám to povolil. Lesy České republiky mají svázané ruce a církev pozemky ještě nedostala,“ lamentoval Vrzgula a dodal, že územní rozhodnutí na novou sjezdovku už bylo vydáno před více jak dvěma lety. „Ale stavební povolení nikdo nevydá. Nejde s tím nijak hnout,“ uvedl Vrzgula.

Kvůli nedořešeným církevním restitucím nemůžou na Bílé rozšířit ani stávající sjezdovky. „Církev chce i pozemky, na kterých je sjezdovka nebo například lanovka,“ sdělil Vrzgula, podle něhož má restituční zákon vážné mezery. „Píše se v něm, že na stavby a pozemky přímo související se stavbami se restituční nároky nevztahují. Toho se Lesy ČR chytly a řekly, že pozemky, kde jsou sjezdovky a budovy nevydají,“ pověděl provozovatel areálu.

Foto: Jaroslav Vrzgula

Ski areál Bílá

Státní podnik Lesy ČR podle mluvčího Zbyňka Boublíka postupují výhradně podle platných zákonů. „V lesních porostech dotčených procesem církevních restitucí provádíme pouze a výhradně takové těžby, které nám výslovně ukládá platné znění zákona o lesích. Tedy těžby, kterými je nutno odstranit a zmírnit následky mimořádných a nepředvídatelných škod v lese, případně výchovné zásahy prováděné v souladu s platnými lesními hospodářskými plány a zněním zákona o lesích,“ uvedl Boublík.

Pomoci podnikatelům na pozemcích dotčených církevními restitucemi nedokáže v tuto chvíli ani církev. „Nemůžeme rozhodovat o něčem, co nám zatím nebylo vydáno,“ řekl Právu mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda. Zároveň ale provozovatele lyžařských areálů ubezpečil, že o svou živnost změnou vlastníka pozemků nepřijdou.

Zhoršení podmínek by nastat nemělo

„Po převzetí lesních pozemků, o jejichž navrácení jsme požádali už v únoru loňského roku, jsme připraveni jednat s majiteli o jejich investičních záměrech. Není ani v našem zájmu, aby změna vlastníka přinesla zhoršení lyžařského a turistického vyžití v Beskydech,“ ubezpečil Siuda.

Provozovatelům na tom, kdo bude pozemky vlastnit, příliš nezáleží. „Máme s Lesy ČR stále platné smlouvy o pronájmu, v tom problém není. Jde o případný další rozvoj či zlepšení úseků sjezdovek. Je potřeba, aby se to vyřešilo co nejrychleji,“ řekl Vrzgula.

Ostravko-opavské biskupství požaduje po státu vydání přibližně 22 tisíc hektarů lesů, 3500 hektarů zemědělských pozemků a asi stovku budov. Kromě sjezdovek v Bílé chce církev pozemky i pod sjezdovkami v Mezivodí, v Ostravici na Frýdecko-Místecku nebo třeba pod půlkou koupaliště ve Frýdlantu nad Ostravicí. Zpět dosud získala pouze asi 17 hektarů polí na Hlučínsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám