Hlavní obsah

Kurz bitcoinu se propadl o polovinu, burza v Číně odmítá vklady

Peking

Hodnota virtuální měny bitcoin se ve středu propadla skoro o polovinu. Minikrach podle agentury AFP způsobila nová opatření v Číně, kde hlavní burza pro obchody s touto měnou oznámila, že už nepřijímá vklady v čínských jüanech. Společnost BTC China uvedla, že tak reaguje na nová vládní opatření.

Foto: Profimedia.cz

Bitcoin

Článek

Reakce investorů na sebe nenechala dlouho čekat. Kurz bitcoinu tak na burze BTC China během několika hodin klesl až na 2100 jüanů (zhruba 6750 korun), což je propad asi o 46 procent.

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář s pseudonymem Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. V Číně však podle agentury AP vyvolává znepokojení, že by se bitcoin mohl stát alternativou k národní měně, která není volně směnitelná s jinými zahraničními měnami.

Čínská centrální banka na začátku měsíce zakázala čínským finančním institucím nabízet služby spojené s kybernetickou měnou bitcoin a varovala před riziky, které jsou s virtuální měnou údajně spojeny.

Růst s prudkými výkyvy kurzu

K nervozitě mezi čínskými uživateli bitcoinů přispěly nedávné zprávy v médiích. Finanční list Ti-i Cchaj-ťing Ž'-pao tento týden informoval, že čínští úředníci zakázali bankám provádět některé bezhotovostní operace, které zahrnují bitcoiny a jsou směrované na platformy pro elektronické platby. Mezi ně patří třeba Alipay, což je elektronická platební služba portálu Alibaba. Ten patří k nejoblíbenějším webům v Číně a má významné postavení na asijském trhu.

„Kdyby prostředky pro vklady jüanů do platforem (obchodujících s bitcoiny) zcela zmizely, všechny směny (s touto měnou) v Číně by byly zrušeny,“ řekl AFP odborník na virtuální měny James Gong. Číňané by tak podle něj byli mimo jiné nuceni bitcoiny získávat tajně, nebo transakce přesunout do zahraničí.

Bitcoin letos zažívá silný růst, který ale provází prudké výkyvy kurzu. Na konci listopadu hodnota bitcoinu na nejstarší burze pro obchody s touto měnou Mt. Gox poprvé překonala hranici 1000 dolarů. Ve středu byla skoro poloviční a pohybovala se zhruba na 577 dolarech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám