Hlavní obsah

Amazon chce v Česku otevřít svá centra příští rok, lidem se to ale nezdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký internetový obchod Amazon plánuje otevřít dvě distribuční centra v České republice, konkrétně u Prahy a v Brně, nejpozději v září 2014. Chce totiž stihnout předvánoční trh, sdělil ředitel pro evropské operace Tim Collins. Naráží však na odpor – v Dobrovízi u Prahy mají lidé o stavbě rozhodovat v referendu, v Brně s centrem vyslovilo nesouhlas občanské sdružení.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Sklad Amazonu v americkém Phoenixu

Článek

Centra, každé o rozloze 95 000 metrů čtverečních, mají vzniknout v Dobrovízi u Prahy a v Brně v oblasti Černovické terasy. Amazon chce do výstavby obou center investovat stovky miliónů eur. Každé centrum zaměstná kolem 2000 lidí a v předvánoční špičce další 3000 v každé lokaci.

Podle regionálního ředitele pro nemovitosti Amazonu Raimunda Pätzmanna je termín vybudování center reálný.

„V podobném čase vznikala i další naše podobná centra. Potřebujeme ale součinnost úřadů i samosprávy. Všichni zatím byli velmi vstřícní, ale je důležité, aby podpora také pokračovala,“ uvedl.

Dopravní zátěž a životní prostředí

O stavbě v Dobrovízi mají místní obyvatelé v pátek rozhodovat v referendu. Tamní lidé se obávají zvýšené dopravní zátěže a zejména toho, že se centrum otevře dřív než plánovaný obchvat obce. Ta proto chce územní rozhodnutí výstavbou obchvatu podmínit. Podle Collinse obchvat nebyl součástí dohody se starostou při schvalování místa projektu.

Collins nechtěl předjímat, co Amazon udělá v případě zamítavého stanoviska v referendu.

„Snažíme se všechny problémy řešit, rozptýlit veškeré obavy místní komunity. Pokud těch překážek bude hodně a potenciální zpoždění bude příliš velké, tak to budeme muset vyhodnotit ve světle těchto skutečností,“ dodal.

Odpor se zvedá i v Brně

V Brně se proti centru postavilo Občanské sdružení Čisté Tuřany. Žádá zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA. Totéž požaduje i radnice městské části Slatina, potvrdil starosta Jiří Ides. Klíčovým problém má být nevyřešená dopravní situace a napojení na dálnici D1.

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy ještě pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám