Hlavní obsah

Zeman zkritizoval ČNB: Její intervence ještě ničemu neprospěly

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman má „jen velmi malé pochopení” pro čtvrteční krok České národní banky (ČNB), která intervenovala na trhu a oslabila českou korunu. Podle něj podobné kroky ještě ničemu neprospěly.

Miloš Zeman mluví o intervenci ČNBVideo: Radio Impuls

 
Článek

Podle něj mají z podobného kroku krátkodobý prospěch exportéři. Intervence centrální banky prý vedly ke ztrátám.

Podle prezidenta žádná deflace, jejímž nebezpečím banka argumentovala, nehrozí.

Centrální banka začala měnu nákupem oslabovat ve čtvrtek, cílem byl kurz 27 korun za euro. Koruna během odpoledne spadla z hodnot zhruba 25,8 koruny za euro. Měna je tak nejslabší od léta 2009.

ČNB zveřejní podrobnosti

Česká národní banka uvedla, že ke svému kroku poskytne další informace. "Ve Zprávě o inflaci, která bude vydána v pátek, zveřejní Česká národní banka v souladu se svým standardním postupem další podrobnosti a detailní propočty k poslední ekonomické prognóze i k alternativnímu scénáři, který počítá s používáním devizového kurzu jako dalšího nástroje měnové politiky," sdělil ČTK mluvčí ČNB Marek Petruš.

Slabá koruna znamená zdražení dovážených výrobků, okamžitě zareagovali někteří prodejci, zdražit by měla elektronika a především pohonné hmoty. Analytiky podobný krok překvapil a nejsou jednotní v tom, zda ekonomice prospěje, či nikoliv.

ČNB k podobnému kroku naposledy přistoupila v roce 2002, kdy koruna výrazně posilovala a banka ji chtěla udržet na stabilní úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám