Hlavní obsah

Policie: Bývalé vedení ERÚ nepochybilo, případ odložen

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vyšetřovatelé z protikorupční policie odložili trestní oznámení šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové na bývalé vedení této státní instituce. Podle jejich závěrů se nic nezákonného nestalo.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková

Článek

Současná předsedkyně úřadu se letos v květnu obrátila na policisty s tím, že někdejší manažeři ERÚ na konci roku 2008 a během dalších dvou let adekvátně nereagovali na hrozící boom výstavby fotovoltaických elektráren v ČR a tím na neúměrně vysoké náklady ze strany státu i odběratelů elektřiny. Navíc prý nesprávně prodloužili životnost elektráren z patnácti na dvacet let.

Podle mínění Vitáskové se tak mohli dopustit zneužití pravomoci veřejného činitele a státní kasa prý přišla o desítky miliard korun.

Před soudem stane sama Vitásková

„Provedeným šetřením policisté došli k závěru, že v dané věci nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, nebylo zjištěno, že by bývalé vedení ERÚ nepostupovalo v souladu s právním řádem ČR, a proto bylo vydáno usnesení o odložení věci,“ sdělil v pátek Právu mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Naopak před soudem se bude v brzké době zpovídat sama Vitásková, kterou společně s dalšími devíti lidmi obžaloval před několika týdny státní zástupce v souvislosti s údajně podvodným vydáním licence pro dvě fotovoltaické elektrárny, které na ni neměly nárok. Šéfce ERÚ nyní hrozí až dvanáctileté vězení.

Rozhodnutí se budou snažit zvrátit

Rozhodnutí policie se nynějšímu vedení úřadu vůbec nelíbí a bude se snažit jej zvrátit. „Nás to velmi mrzí a netušíme, proč se tak stalo (usnesení o odložení věci, pozn. redakce), protože žádné zdůvodnění jsme zatím neobdrželi. Budeme muset najít jinou cestu, jak zabránit tomu, aby čeští spotřebitelé zaplatili zbytečně navíc 160 miliard korun. Budeme hledat cestu, jak to policejní řízení obnovit,“ řekl Právu mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám