Hlavní obsah

Paskov už těžaři nechtějí, o Důl Frenštát usilují stále

Právo, Jiří Tomaškovič

Černouhelná společnost OKD už nechce nadále dotovat prodělečný Důl Paskov na Frýdecko-Místecku. Pro jiné ložisko v Trojanovicích na Frenštátsku, vzdálené od Paskova necelých 40 kilometrů, to ovšem neplatí. To by těžaři stále rádi prozkoumali a v budoucnu možná i vytěžili.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku

Článek

Proti těžbě v Beskydech už téměř 17 let bojuje Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu, které vzniklo v témže roce, kdy OKD záměr těžit v Dole Frenštát oznámilo. „Nechceme, aby se s nerostným bohatstvím pod Frenštátem a Trojanovicemi dále kupčilo,“ řekl předseda sdružení Jiří Novotný.

Podle něj je potřeba tamní uhlí ponechat pod zemí pro budoucí generace. „Průvodní jevy dobývání nebo těžebního průzkumu přímo ohrožují nejen Beskydy, ale také budoucnost největších zaměstnavatelů, kteří působí přímo nad dobývacím prostorem a zaměstnávají přes tři tisíce lidí,“ upozornil Novotný.

Stanovisko OKD zůstává stejné

Černouhelná společnost OKD svůj pohled na ložisko v Trojanovicích nemění už několik let. Na záměru prozkoumat Důl Frenštát nezměnila nic ani uhelná krize. „Stanovisko OKD zůstává neměnné. Firma na Frenštátsku neusiluje, jak už mnohokrát veřejně deklarovala, o těžbu uhlí, ale o důkladný průzkum ložiska,“ upozornil mluvčí OKD Marek Síbrt.

Lidé ze sdružení, které zastupuje 200 tisíc obyvatel z 32 beskydských měst a obcí, si chtějí o osudu zakonzervovaného Dolu Frenštát promluvit s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem. „Budeme žádat stát, aby nerostné bohatství v dobývacím prostoru Trojanovice ochránil. Nechceme, aby uhlí pod Beskydami lákalo těžaře vidinou zbohatnutí, na které doplatí celý region chudobou a nestabilitou,“ nastínil Novotný.

Rusnok žádost o schůzku podle mluvčí vlády Jany Jabůrkové předal ministrovi průmyslu a obchodu Jiřímu Ciencialovi. „Pan premiér se řešením problematiky v Moravskoslezském kraji zabývá dlouhodobě a jako celku. Probíhají jednání na všech úrovních. Dnes (ve středu, pozn. red.) byla vládou například schválena Zpráva o možných způsobech řešení krizové situace v tomto kraji, kterou předložil právě ministr Cienciala,“ sdělila Jabůrková.

Roční náklady na udržování Dolu Frenštát v konzervačním režimu představují pro OKD zhruba 50 miliónů korun. „Kompletní likvidace dolu s veškerou infrastrukturou by stála zhruba půl miliardy korun,“ doplnil mluvčí OKD Síbrt.

Reklama

Související články

NWR rozhodla. Důl Paskov zavře

Důl Paskov na Frýdecku-Místecku bude uzavřen. V úterý to potvrdila společnost New World Resources (NWR), která jej skrze OKD provozuje. Důvodem je...

Bakala žádá Zemana o schůzku kvůli OKD

Poradci prezidenta Miloše Zemana se na sobotní schůzce na zámku v Lánech dohodli, že stát bude při jednáních s majiteli dolu Paskov usilovat o zachování těžby...

Výběr článků

Načítám