Hlavní obsah

OKD chce horníky odměňovat podle hospodářských výsledků firmy

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Nový model odměňování předložilo vedení těžební společnosti OKD odborům na čtvrtečním vyjednávání ohledně kolektivní smlouvy na léta 2014 až 2018. Firma navrhla zachovat tarify, zatímco bonusy a sociální program mají být odstupňované podle hospodářských výsledků.

Článek

„Hlavním cílem společnosti je snížení personálních nákladů o 20 procent kvůli přetrvávající krizi na trhu s uhlím. Jde o jedno z opatření, která mají zajistit firmě stabilitu do budoucna,“ poukázal mluvčí OKD Marek Síbrt.

Personální náklady na vlastní zaměstnance tvoří v současnosti přes 38 procent všech nákladů OKD. „Dalších 11 procent vydáváme na mzdy pracovníků dodavatelských firem. U těch jsme připravili ještě výraznější škrty. Jejich počet se má postupně snížit z loňských 4200 na 2500,“ upozornil generální ředitel společnosti Ján Fabián s tím, že aby firma současnou náročnou situaci ustála, je nezbytné dosáhnout úspor i v personální oblasti.

„Opatření, která od května realizujeme, se již dotkla všech oblastí s výjimkou kroků vedoucích k dalšímu zvyšování bezpečnosti v našich dolech a právě platů horníků,“ vysvětlil Fabián.

Manažerské platy až o polovinu nižší

Mezi hlavní body předloženého návrhu od vedení OKD je zachování mzdových tarifů u dělnických profesí, omezení mimořádných složek příjmů, jako jsou 13. a 14. platy či prémie, omezení řady benefitů poskytovaných nad rámec zákona a závislost výdělků zaměstnanců na hospodářských výsledcích společnosti.

„Odborům byl zároveň představen návrh mechanismu, podle kterého by zaměstnancům rostly bonusy v závislosti na výsledcích hospodaření OKD,“ podotkl mluvčí Síbrt a dodal, že firma výrazně snižuje i platy managementu. Ty mají meziročně klesnout o 30 až 50 procent. Administrativní pracovníci už přistoupili od června na snížení mezd o 10 procent, jejich počet se navíc snížil zhruba o 250.

Odborářům se návrh vůbec nelíbí

Odboráři však s návrhy absolutně nesouhlasí. „Jsou naprosto nepřijatelné,“ potvrdil předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík s tím, že pokud by návrhy OKD byly do kolektivní smlouvy zaneseny, přišli by zaměstnanci o značnou část mezd.

„Platy by měly klesnout o zhruba 20 procent, přitom náklady se dají ušetřit někde jinde, což jsem vedení vytkl,“ doplnil Jiří Zátopek, předseda Nezávislých profesních odborů technicko-hospodářských zaměstnanců OKD. Odbory mají sedmdesátistránkový návrh prostudovat do příští středy, kdy se uskuteční další vyjednávání s vedením firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám