Hlavní obsah

Napomáhaly jsme k daňovým únikům, omluvily se švýcarské banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Neobvykle přímo se omluvily švýcarské banky v souvislosti s rolí, kterou sehrály při napomáhání daňovým únikům. USA a švýcarské úřady se nedávno dohodly na tom, že umožní některým bankám ze Švýcarska vyhnout se stíhání. Nad hlavou se jim totiž vznáší podezření, že umožňovaly Američanům vyhýbat se placení daní.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tomu by se finanční ústavy mohly vyhnout tím, že zaplatí pokutu. Tato dohoda by prý ale existenci některých bank mohla ohrozit.

Spojené státy dlouhou dobu usilovaly o to, aby mohly nahlédnout pod roušku švýcarského bankovního tajemství. Dohoda s USA se týká zhruba 100 menších švýcarských bank pod podmínkou, že zveřejní některé informace o majetku klientů z USA, jež se dosud považovaly za tajné. Banky se mají přihlásit ohledně daňových úniků amerických klientů do konce roku.

Špatné jednání i špatné řízení

„To, že jsme se ocitli v této neblahé situaci, nebylo proto, že nám chyběly dovednosti a znalosti. Bylo to proto, že jsme jednali špatně a předvedli jsme špatné řízení,“ sdělil podle agentury Reuters novinářům předseda Asociace švýcarských bankéřů Patrick Odier. „Lituji toho o to víc, protože jsme poškodili pověst celého švýcarského finančního centra,“ sypal si popel na hlavu.

Regulační úřady Odiera údajně ujistily, že švýcarský bankovní sektor může pokuty spojené s urovnáním vztahů s Američany zvládnout. Dohoda s USA ale prý může ohrozit existenci těch švýcarských bank, které se zaměřily na bohatou americkou klientelu a pomáhaly jim ukrývat jejich prostředky před berními úřady na zahraničních účtech.

Pokuty pro banky by mohly dosáhnout až poloviny majetku, který spravovaly jménem bohatých Američanů. Dohoda se ale nevztahuje na ty banky, které již americké úřady vyšetřují kvůli podezření ze spáchání trestného činu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám