Hlavní obsah

Řecký ministr financí: Můžeme potřebovat dalších deset miliard eur

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V krizi se zmítající Řecko bude nejspíše potřebovat další finanční injekci, která by měla být výrazně nižší než předchozí dvě a měla by se pohybovat okolo deseti miliard eur (zhruba 250 miliard korun). Informovala o tom BBC s odkazem na slova řeckého ministra financí Jannise Sturnarase.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras

Článek

„Pokud bude Řecko potřebovat další podporu, bude to kolem deseti miliard eur,“ nechal se slyšet Sturnaras. Atény v této souvislosti předpokládají, že věřitelé nebudou klást žádné nové podmínky, zejména pokud jde o přijetí dalších úsporných opatření.

„Nemluvíme o nové finanční pomoci, ale o balíku na podporu ekonomiky bez nových požadavků,“ informoval ministr.

Berlín Řekům dluh neodepíše

Řecko dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu finanční pomoc ve dvou vlnách v celkové výši 240 miliard eur, z níž vyčerpalo přibližně 90 procent. Výměnou za tuto pomoc se jihoevropská země zavázala k razantním úsporným opatřením, jako je propouštění ve státním sektoru, snižování platů i důchodů a naopak navyšování daní.

Řecká ekonomika je už šestým rokem v recesi a země bojuje s rekordní nezaměstnaností, která sužuje zejména mladé lidi.

Před nedávnem připustil německý ministr Wolfgang Schäuble, že Řecko bude potřebovat další finanční pomoc, ovšem ohradil se proti odpisu řeckého dluhu. V podobném duchu se vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní by byl odpis řeckého dluhu špatným krokem pro stabilitu v eurozóně. Hrozil by dominový efekt a vnesla by se nejistota do řad soukromých investorů.

Mezinárodní měnový fond minulý měsíc odhadl, že Řecko bude na léta 2014–2015 potřebovat kolem 11 miliard eur.

Související téma

Foto: Reuters

Řečtí nacionalisté protestovali proti vládou plánované výstavbě mešity v okolí Athén.

Reklama

Související témata:

Související články

Řecko bude potřebovat další finanční pomoc

Řecko bude potřebovat nejpozději do začátku příštího roku další finanční pomoc. Píše se to podle nedělní zprávy týdeníku Der Spiegel v dokumentu německé...

Výběr článků

Načítám