Hlavní obsah

Řecký stát propustí další tisíce lidí, zemi ochromila stávka

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko ve čtvrtek ochromila už čtvrtá generální stávka v tomto roce. Lidé protestují proti propouštění zaměstnanců státních a polostátních podniků. Nejezdí vlaky, nemocnice omezily provoz na minimum, informovala agentura Reuters.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Protest Řeků před parlamentem v Aténách

Článek

Lidé po vládě, která razantně škrtá ve výdajích, chtějí, aby lidem pomohla s hledáním práce. Řeky trápí téměř 27procentní nezaměstnanost.

Protesty se soustředí na hlavní město Atény, kde mají poslanci ve středu hlasovat o nových úsporných opatřeních. Stávka svolaná odbory má vyvrcholit demonstrací před sídlem parlamentu.

V metropoli od rána nejezdí autobusy a trolejbusy. V provozu zůstávají alespoň metro a tramvaje. Městské vlaky jezdí jen v centru metropole. Přes poledne se ke stávce připojí i dispečeři v letecké dopravě.

Řecko se před třemi lety ocitlo v bankrotu. Atény získaly opakovaně půjčku od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu pod podmínkou, že omezí výdaje a bude privatizovat. Nová úsporná opatření mají uspokojit věřitele před poskytnutím dalšího balíku peněz ve výši 6,8 miliardy eur. Řecká vláda se nyní chystá do září uvolnit z pozic 12 500 zaměstnanců státních či polostátních podniků s tím, že mají osm měsíců na to, aby si našli novou práci. Do konce roku by pak měl program zahrnovat 25 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám