Hlavní obsah

Kalouska mrzí, že druhý pilíř penzijního systému není povinný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odcházejícího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) mrzí, že se mu nepodařilo prosadit povinné zapojení do druhého pilíře penzijního systému pro všechny občany. Dosavadní neúspěch druhého pilíře spatřuje v „masivní protikampani“.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Kdybych měl říct, z čeho jsem velmi smutný, tak z toho, že jsme zůstali osamoceni v tvrzení, že druhý pilíř má být povinný pro všechny. Díky tomuto osamocení jsme nakonec přistoupili na kompromis dobrovolného pilíře,“ poznamenal končící ministr.

Podle Kalouska je zjevné, že kvůli masivní protikampani je to teď vůbec boj o zachování myšlenky o rozložení rizik vlastních prostředků na vlastní důchodové spoření.

Do druhého pilíře penzijního systému, do nějž je od letošního ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu, vstoupilo v prvním pololetí celkem 74 573 lidí. Penzijní společnosti přitom původně očekávaly, že se do něj přihlásí do konce června asi půl miliónu lidí.

Podle nynější legislativy po vstupu do druhého pilíře z něj už není možné vystoupit a pro starší 35 let skončila možnost připojit se k němu v polovině letošního roku.

Kalousek navrhuje změny v zákonu o důchodovém spoření, jež mají umožnit lidem z druhého pilíře po pěti letech vystoupit. Věk, kdy se do něj lze ještě přihlásit, se má podle návrhu zvýšit z 35 na 40 let a starší 40 let by měli možnost vstoupit celý příští rok. Nastupující premiér Jiří Rusnok však už prohlásil, že jeho vláda se žádnými změnami stávající podoby penzijní reformy nepočítá. O změnách by ale rozhodovala Sněmovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám