Hlavní obsah

Česko nezvládlo kontrolu nad čerpáním peněz EU. Bylo nejhorší, uvádí unijní zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika byla v dohledu nad čerpáním peněz z evropských fondů vůbec nejhorší zemí Evropské unie. Uvádí to výroční zpráva Evropské komise za rok 2012, kterou cituje Český rozhlas - Radiožurnál.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Dokument kritizuje činnost českého ministerstva financí, které má na starosti kontrolu systému čerpání peněz v jednotlivých operačních programech. Tato kontrola v Česku jako v jediné zemi EU nefungovala. "U jednoho auditního orgánu (Česká republika) bylo zjištěno, že v podstatě nefunguje," stojí ve zprávě.

Podle EK je přitom činnost ministerstva klíčová. Z výroční zprávy vyplývá, že ministerstvo financí nezvládlo dohlížet na pravidla čerpání a jeho audity v jednotlivých programech. V programech byly chyby a podvody, které měly většinou na svědomí příjemci dotací nebo ti, kteří je rozdělovali. Státní rozpočet kvůli tomu následně přišel o miliardy korun.

Ministerstvo pochybení připouští

Ministerstvo financí dřívější chyby připustilo. Hlavním problémem podle něj bylo to, že čerpání dřív přímo kontrolovaly úřady, které zároveň peníze rozdělovaly, a ministerstvo tak mělo hlavně metodický dohled, uvedl ČRo.

„Bylo to dáno tím systémem, který byl nastaven. Ten se ale teď od základů změnil a už jsou patrné výsledky,“ řekl ředitel auditního orgánu na ministerstvu financí Václav Štraser. Na výzvu z Bruselu byl audit čerpání evropských peněz centralizován pod ministerstvem financí, což podle něj vedlo k nápravě chyb.

„Evropská komise hovoří o předchozím období, zejména o systému auditu, který fungoval do roku 2012, kdy tzv. pověřené auditní subjekty byly organizačně začleněny do struktury řídících orgánů,” připomněl mluvčí resortu Ondřej Jakob a dodal, že přijatá opatření hodnotil Brusel pozitivně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám