Hlavní obsah

Japonci koupí od Španělů podíl v severomoravských vodárnách za 2,5 miliardy

Madrid

Japonská firma Mitsui koupí za 97 miliónů eur (asi 2,5 miliardy korun) od španělské společnosti FCC 49procentní podíl v české vodárenské společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), uvedla agentura Reuters. FCC vlastní podíl v SmVaK prostřednictvím své dceřiné firmy Aqualia, která drží téměř 99 procent akcií.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

SmVaK jsou jednou z největších českých vodárenských firem. Společnost dodává vodu více než miliónu lidí hlavně na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a na Opavsku a také do pohraniční oblasti Polska.

Firma loni meziročně zvýšila čistý zisk o 6,3 procenta na 385,1 miliónu korun. Tržby z vodného a stočného vzrostly proti roku 2011 o 3,7 procenta na 2,12 miliardy korun. Pro letošní rok společnost plánuje zhruba stejný hospodářský výsledek jako loni.

Generální ředitel SmVaK Miroslav Kyncl uvedl, že se jedná o změnu akcionářské struktury, která by neměla mít zásadní vliv na hlavní činnost vodárenské společnosti, tedy výrobu a dodávky pitné vody obyvatelstvu i ostatním odběratelům v Moravskoslezském kraji ani na odvádění a čištění odpadních vod v této oblasti.

„Pracujeme podle dlouhodobé koncepce, která přináší výsledky, a jsem přesvědčen, že ji budeme dále rozvíjet,“ dodal Kyncl.

FCC má širokou škálu aktivit od stavebnictví až po služby. Aqualia je třetí největší vodárenskou firmou na světě. Působí v 17 zemích a dodává vodu více než 30 miliónům lidí. Podíl v SmVaK koupila od Penty v roce 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám