Hlavní obsah

Nezaměstnanost ve Francii je nejvyšší od roku 1998

– Paříž
Novinky, pit

Míra nezaměstnanosti ve Francii vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku na 10,8 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 1998. Informovala o tom stanice PressTV s odkazem na údaje tamního statistického úřadu INSEE.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

V porovnání s posledním čtvrtletím roku 2012 stoupla míra nezaměstnanosti ve druhé největší ekonomice eurozóny o 0,3 procentního bodu. Jak sdělilo na konci května francouzské ministerstvo práce, v dubnu dosáhl počet lidí bez práce 3,26 miliónu.

Podle odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) míra nezaměstnanosti ve Francii dále poroste. Letos by  měla vyšplhat na 10,7 procenta a v následujícím roce až na 11,1 procenta.

Francouzský prezident François Hollande již dříve vyhlásil, že vysoká nezaměstnanost pro něj znamená výzvu, a zavázal se k jejímu omezení pod dvoucifernou hodnotu do konce letošního roku.

Prezidentská popularita strmě klesá

V souvislosti se slabým výkonem francouzské ekonomiky a právě i s vysokou nezaměstnaností prudce klesá popularita francouzského prezidenta na rekordní minima. Podle průzkumu společnosti TNS Sofres pro časopis Figaro se propadla Hollandeova popularita v únoru 2013 na 30 procent. Současný socialistický vůdce je tak nejméně populárním francouzským prezidentem od roku 1981.

Evropa se ponořila do finanční krize na počátku roku 2008. Zhoršující se ekonomická situace přinutila vlády zemí Evropské unie, aby přijaly tvrdá úsporná opatření a nepopulární reformy.

Reklama

Výběr článků

Načítám