Podle něj byly proti zejména spotřebitelské země, tedy státy ze severu Evropy. Naopak ve státech produkujících olivový olej taková opatření existují a fungují, řekl Ciolos.

Záměrem původního návrhu bylo zlepšit hygienu a především zabránit podvodům, protože do neoznačených lahví a karaf mohl být doplňován nekvalitní levnější olej. Od příštího roku tak měly restaurace nabízet olivový olej pouze v jednorázových lahvích s příslušnou etiketou.

Zřejmě jsme tento návrh nedostatečně konzultovali se zeměmi, které jsou spotřebiteli olivového oleje, připustil Ciolos. Svého záměru se ale nevzdává. Hodlá se příští týden sejít ke konzultacím se zástupci restauratérů. Pak se rozhodne, jak dál.

Návrh na zákaz doplňovacích karaf s olivovým olejem podpořilo 15 členských zemí EU, včetně největších producentů oleje, Itálie, Řecka, Španělska a Portugalska. Návrh, který přišel v době hluboké ekonomické krize, vyvolal kritiku především euroskeptických politiků a německý deník Süddeutsche Zeitung napsal, že jde o nejhloupější nápad od roku 1988, kdy Brusel uvažoval o regulaci tvaru okurek.

Evropská komise nemá podle Ciolose v úmyslu přijít s podobným zákazem na karafy s vínem či s dalšími opakovaně používanými obaly na máslo nebo ocet či koření.