Hlavní obsah

Po dluhopisech se zaprášilo, lidé si jich objednali za 20 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Během letošní jarní emise si lidé objednali spořicí státní dluhopisy za 19,9 miliardy korun. Ministerstvo financí to v úterý zveřejnilo na svém facebookovém profilu. Podle úřadu se ještě nejedná o konečná čísla. Ministerstvo počítalo s prodejem dluhopisů za zhruba 20 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek s jarní emisí spořících státních dluhopisů

Článek

Ministerstvo financí začalo dluhopisy nabízet 13. května, původní termín měl být až do konce května. Doba na objednávky se poté kvůli velkému zájmu zkrátila na jeden týden. Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pátku. Cenné papíry úřad vydá 12. června.

Loni na podzim ministerstvo evidovalo objednávky za téměř 31 miliard korun. Zájemci nakonec uhradili cenné papíry za necelých 30 miliard korun.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů dluhopisů platit 15procentní daň. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká.

Dluhopisy byly k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit si je mohli také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám