Hlavní obsah

Apple využívá zahraniční firmy, aby se vyhnul placení daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká společnost Apple, která je považována za nejhodnotnější firmu světa, využívá síť dceřiných firem umístěných v Irsku, aby se v USA vyhnula placení daně z příjmu v řádu miliard dolarů. Vyplývá to ze zprávy, kterou vypracoval stálý vyšetřovací podvýbor amerického Senátu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Postup Applu je legální a využívá jej řada dalších nadnárodních firem, zákonodárce jen zarazilo, že Apple si pro tyto účely vytvořil až příliš složitou síť firem. Apple již uvedl, že daňové triky nevyužívá, ovšem síť firem, které ke snížení daňové povinnosti vytvořil, vedla zákonodárce k tomu, že zpochybňují účinnost amerického daňového systému.

Apple podle zprávy ze své celkové hotovosti 145 miliard dolarů (asi 2,9 biliónu korun) drží v zámoří asi 102 miliardy dolarů. Irská dceřiná společnost Applu v roce 2011 vydělala 22 miliard dolarů, ovšem na daních zaplatila jen deset miliónů dolarů. Senátor John McCain podle agentury AP upozornil, že Apple je sice největším plátcem daní v USA, ale patří také mezi největší firmy, které se placení daní vyhýbají.

Irsko v úterý reagovalo na zprávu oznámením, že není zodpovědné za nízké daně, které Apple platí. „To není problém, který vychází z irského daňového systému,“ prohlásil v rozhovoru na rozhlasové stanici RTE náměstek předsedy vlády Eamon Gilmore.

Jak zvýšit příjmy do rozpočtu?

Daňová strategie Applu je v USA středem pozornosti v době horečnaté debaty o tom, zda a jak zvýšit příjmy státního rozpočtu. Mnoho amerických demokratů se domnívá, že vládě se nedaří vybrat miliardy, protože firmy ukrývají zisky v zahraničí a vyhýbají se placení daní. Republikáni požadují snížení sazby daně z příjmu právnických osob na 35 procent a snížení daňové zátěže u peněz, které americké firmy vydělají v zahraničí. Podle nich by to podnítilo firmy k investování doma.

Apple již dal najevo, že vzhledem k současné výši daní v USA nemá zájem, aby své zisky převáděl ze zahraničí do USA. Zpráva uvedla, že Apple díky své strategii neodvedl v USA v roce 2011 na federální dani nejméně 3,5 miliardy dolarů a loni devět miliard dolarů. Firma v roce 2011 zaplatila v USA na daních 2,5 miliardy dolarů a loni šest miliard dolarů.

I další velké firmy se placení daní vyhýbají

Podle amerického zákona je firma daňovým rezidentem, tedy poplatníkem, v zemi, kde byla zřízena. Firmy Applu tak nejsou daňovými rezidenty ani v Irsku ani v USA. Hlavní dceřiná firma, holdingová společnost zahrnující maloobchody Applu po Evropě, neplatila firemní daň již nejméně pět let.

Podvýbor také zkoumal daňové strategie dalších amerických nadnárodních firem, jako je Microsoft, Hewlett-Packard a další. I ty se podle podvýboru vyhýbají placení daní přesunem zisků do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám