Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Řecku už je na děsivých 27 procentech a dál roste

Míra nezaměstnanosti v Řecku vystoupala na nové maximum. V únoru oproti předchozímu měsíci podle tamních statistiků dosáhla 27 procent. To je nejvyšší číslo za posledních sedm let, za která statistický úřad ELSAT údaje zveřejňuje. Nový rekord v počtu nezaměstnaných hlásí i Portugalsko.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Protest před budovou řeckého parlamentu v Aténách z 1. května 2013

Článek

Nezaměstnanost v zadluženém Řecku je víc než dvojnásobná v porovnání s průměrem eurozóny. Státy platící eurem měly v březnu míru nezaměstnanosti na 12,1 procenta. V celé Evropské unii zůstal počet lidí bez práce na úrovni z února, tedy na 10,9 procenta.

Nezaměstnanost v Řecku zvedá na maxima ekonomická krize, která sužuje zemi již šestým rokem.

Atény dostaly od poloviny roku 2010 ze záchranných úvěrů od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie už asi 200 miliard eur (asi 5,1 biliónu Kč). Do konce roku 2014 mají ještě dostat dalších zhruba 40 miliard eur.

MMF nedávno uvedl, že Řecko dosáhlo značného pokroku ve snižování vládního dluhu a zvyšování konkurenceschopnosti. Musí ale dotáhnout do konce strukturální reformy, aby se jeho ekonomika mohla zotavit.

Portugalské potíže

Také Portugalsko, které v roce 2011 požádalo po Řecku a Irsku o finanční pomoc, zaznamenalo rekordní počet lidí bez práce. V prvním čtvrtletí míra nezaměstnanosti vzrostla na 17,7 procenta ze 16,9 procenta v předchozím čtvrtletí.

Nezaměstnanost mezi mladými stoupla až na 42 procent. Před rokem činila 36 procent. Celkový počet Portugalců bez práce vzrostl na 952 200 ze 819 300 ve stejném období loni.

Portugalsko nyní zažívá nejhorší hospodářskou recesi od 70. let minulého století. Čtvrteční zpráva statistického úřadu podle analytiků ukazuje, že země se stále potýká s problémy, ačkoliv se již vrací na dluhopisové trhy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám