Hlavní obsah

Česká ekonomika se odráží ode dna, říká členka bankovní rady ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemská ekonomika by měla mít nakročeno do lepších časů, když se už podle všeho odrazila ode dna. Nejdelší recese za poslední dvě desetiletí by tak měla končit. V rozhovoru s agenturou Reuters to uvedla členka bankovní rady České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová.

Foto: Milan Malíček, Právo

ČNB

Článek

Česká ekonomika přitom klesá už od poloviny roku 2011.

Známky konce recese vidí Zamrazilová ve stabilizaci cen realit, nejspíše pod vlivem rekordně nízkých sazeb hypotečních úvěrů. „Jsou zde zjevné prvky stabilizace, jako je zastavení poklesu cen nemovitostí, hlavně v Praze, a známky možného oživení realitního trhu,“ řekla Zamrazilová.

Zamrazilová očekává, že domácnosti začnou letos více utrácet. Jejich výdaje podpoří ukončení série zvyšování daní a zprávy o zlevnění plynu a mobilního telefonování.

ČNB v listopadu snížila základní úrokovou sazbu na 0,05 procenta. Banka také dává najevo, že v případě potřeby bude na trhu zasahovat, aby oslabila korunu.

Zamrazilová upozornila, že slabá koruna by mohla dál podkopat poptávku domácností, protože zdražuje dovoz. To podle ní musí ČNB dát na jednu misku vah proti pozitivnímu vlivu slabé koruny na český vývoz.

Vývoz se přitom v prvních dvou měsících roku i přes pokles koruny snižoval. To je podle Zamrazilové znamení, že příčinou slabého vývozu je nízká zahraniční poptávka, s níž nižší kurz koruny nic neudělá.

Reklama

Související články

Česká ekonomika letos neporoste, ohlásila ČNB

Tuzemskou ekonomiku čeká v letošním roce pokles o 0,3 procenta. Uvedla to Česká národní banka (ČNB) ve své nové prognóze, když v předchozí předpovědi hovořila...

Výběr článků

Načítám