Hlavní obsah

Platební bilance překvapila i optimisty. Běžný účet má přebytek 27,7 miliardy

– Praha

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, zvýšil v únoru přebytek na 27,7 miliardy korun. Výsledek ovlivnilo aktivum bilance zboží a služeb a běžných transferů. Údaje v pondělí zveřejnila Česká národní banka. V lednu vykázal běžný účet přebytek šest miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Únorová platební bilance přinesla velké překvapení, a výrazně tak předčila i ta nejoptimističtější očekávání na trhu," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Příznivé trendy na běžném účtu platební bilance by měly podle něj přetrvat.

"Především díky zahraničnímu obchodu, kde očekáváme další zvýšení přebytku, existuje pro letošní rok celkem slušná šance, že bude poprvé od roku 1993 vykázán přebytek běžného účtu," dodal.

"Je to výrazné pozitivní překvapení, ale dopad na českou korunu bude pravděpodobně opět velmi limitovaný. Reakce koruny na měsíční odhady platební bilance se dostaví opravdu jen velmi zřídka," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů do Česka z rozpočtu Evropské unie ve výši 12 miliard korun. Na kapitálovém účtu bylo čerpáno 100 miliónů korun z rozpočtu EU.

Odliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky činil 5,6 miliardy korun. Saldo přímých investic bylo kladné ve výši 13,1 miliardy korun, z toho saldo reinvestovaného zisku činilo 8,5 miliardy Kč. "Saldo přílivu portfoliových investic bylo ovlivněno zejména na straně pasiv zvýšením držby rezidentských dluhových a majetkových cenných papírů nerezidenty," uvedla ČNB. Saldo přílivu přímých investic se v ročním úhrnu v dlouhodobějším trendu mírně snížilo.

Ostatní investice byly v deficitu 17,8 miliardy korun, a to v důsledku snížení závazků podniků a bank. Saldo transakcí pro klienty ČNB vedlo po vyloučení kurzových rozdílů ke zvýšení devizových rezerv o 3,3 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám