Hlavní obsah

V kolínské TPCA stoupnou platy o necelou pětistovku

Kolín

Většině zaměstnanců kolínské automobilky TPCA od dubna vzrostou tarifní mzdy o 1,9 procenta, což odpovídá 490 korunám. Vyplývá to z dohody mezi vedením společnosti a odbory, uvedl mluvčí TPCA Radek Kňava. Průměrná mzda na dělnických pozicích loni dosahovala 29 000 korun.

Foto: archiv Pravo, Právo

Výroba aut v kolínské továrně TPCA

Článek

„Výsledkem dohody je mzdový nárůst o 400 korun pro všechny pracovníky s tarifní mzdou. Díky nárůstu tarifní mzdy se zaměstnancům zvýší také příplatky, individuální prémie a firemní bonus. V součtu se tak jejich mzda zvýší o téměř 500 korun měsíčně,“ informoval Kňava.

Součástí nové kolektivní smlouvy je také prodloužení nadstandardní výše odstupného v případě výpovědi pro nadbytečnost a zesílení garance výplaty v oblasti benefitního programu.

Dále bude firma podle Kňavy oceňovat zaměstnance po 10 a 15 letech odpracovaných ve společnosti částkou 5000 korun. Stejnou výši odměny získávají zaměstnanci již nyní po pěti letech ve firmě.

Tržby automobilky TPCA v loňském roce klesly o 14 procent na 34,158 miliardy korun. TPCA loni vyrobila 215 000 vozů modelů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. Zisk před zdaněním činil necelých 320 miliónů korun, což je meziročně o 50 miliónů korun méně.

S celkovým počtem 1180 prodaných vozů nicméně dosáhla TPCA loni rekordního výsledku v České republice. Meziročně se jedná o 30procentní nárůst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám