Hlavní obsah

Stavebnictví po více než roce vzrostlo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stavební výroba zaznamenala v měsíci únoru v porovnání se stejným obdobím loňského roku růst o 2,3 procenta, po očištění o nižší počet pracovních dnů dokonce o tři procenta. V loňském únoru bylo totiž stavebnictví značně slabé, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Naposledy stavebnictví vzrostlo v prosinci 2011.

Foto: Jaroslav Soukup, Právo

Stavební výroba v Českuv měsíci únoru stoupla.

Článek

„K lepším výsledkům přispělo i lepší počasí letošního února proti loňskému,“ připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Loni v únoru byla tuhá zima, v jejímž důsledku došlo k zastavení mnoha prací.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Produkce pozemního stavitelství se meziročně zvýšila o 2,2 procenta, inženýrského stavitelství o 2,7 procenta.

Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit se však s pozitivním výhledem do budoucna musí šetřit. To ukazuje například počet vydaných stavebních povolení, který stále klesá – meziročně o 5,8 procenta. Skoro o pětinu se pak meziročně propadl i počet započatých staveb bytů.

„Do budoucna by mohlo přijít mírné zlepšení čísel díky rekonstrukci dálnice D 1, která je jednou z nejsledovanějších stavebních zakázek roku. Samotná tato stavba ale opět nebude mít vliv na podstatu oboru,“ připomněl Kozub.

Jedna velká stavba totiž podle Kozuba celý obor nezachrání, a dokud nebude poptávka i z dalších oblastí, jako celek nemůže dlouhodobě růst.

Reklama

Výběr článků

Načítám