„Sklad s podezřelým masem byl tak zakamuflovaný, že ho policie odhalila až po týdenním prohledávání,“ uvedl v pátek Krzystof Kopania, mluvčí lodžské prokuratury, která případ vyšetřuje.

V prostorách se nacházelo 30 tun masa, které nebylo nikdy zadokumentováno. Vzorky z něho nyní zkoumají pracovníci veterinární správy. Je velká pravděpodobnost, že také to pochází z uhynulých, nebo těžce nemocných zvířat, stejně jako tomu bylo v případě dříve zadržených 18 tun masa, dodal Kopania.

Maso odebíralo množství zpracovatelů

Dosavadní vyšetřování ukázalo, že maso z uhynulých, nebo nemocných zvířat už dlouhá léta jatka dodávala 18 masokombinátům v pěti polských vojvodstvích, kde z nich vyráběli klobásy a jiné masné výrobky.

Stanice TVN24, ale i další polská média varovala, že po konzumaci takových produktů hrozí různá onemocnění, dokonce i smrtelná. Deník Fakt v pátek zveřejnil podrobný seznam masových výrobků, v nichž by se maso z uhynulých zvířat nemělo nacházet, například v bílé klobáse.

Policie před týdnem těsně před bránou jatek zastavila nákladní auto s devíti uhynulými kravami a 14 dalšími, které se nacházely ve smrtelné agónii. Jatka byla pak nucena v důsledku zahájeného vyšetřování zastavit provoz. Jejich vlastníka policie zatkla a prokuratura jej obvinila ze zvlášť nebezpečné činnosti. Hrozí mu až osmiletý trest vězení. Z organizování této nebezpečné, ale současně mimořádně lukrativní činnosti jsou podle Kopanii podezřelí ještě další lidé. Mimo službu byli postaveni i dva veterináři odpovědní za kontrolu masa v podniku.