Hlavní obsah

Česko je nejatraktivnější pro podnikání, shodli se investoři na Slovensku

Bratislava

Česká republika je podle zahraničních investorů působících na Slovensku nejatraktivnějším místem pro podnikání ve střední a východní Evropě. O toto ocenění tak podle průzkumu zahraničních obchodních komor na Slovensku přišla právě země pod Tatrami.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pohled na Pražský hrad

Článek

Na poklesu atraktivity Slovenska se výrazně podepsaly zejména změny v daňovém a pracovním právu. Zvlášť kriticky se investoři staví ke zrušení rovné daně z příjmů a zvýšení sazby daně ze zisků firem na Slovensku. Od letoška vzrostla firemní daň z původních 19 na 23 procent.

Slovensko má nejvyšší sazbu daně z příjmů právnických osob v rámci zemí takzvané visegrádské čtyřky. Šlo o jedno z opatření kabinetu premiéra Roberta Fica v souvislosti s ozdravením státních financí. Pro srovnání, v Česku platí firmy daň ze zisku 19 procent.

Zahraniční investoři podrobili kritice i zvýšení povinných odvodů pro zaměstnance s vysokými příjmy nebo změny v zákoníku práce, kterými levicová vláda kromě jiného posílila práva zaměstnanců a odborů.

I přesto čtyři pětiny zahraničních investorů v průzkumu z letošního února uvedly, že by i za stávajících podmínek znovu investovaly na Slovensku. Jako výhodné považují na Slovensku kromě jeho členství v EU i levnou a produktivní pracovní sílu.

Reklama

Výběr článků

Načítám