Hlavní obsah

Stočené tachometry a bourané vozy. Autobazary často klamou, zjistila inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) během pilotní kontrolní akce v několika vybraných autobazarech zjistili, že jejich provozovatelé klamou spotřebitele. V průběhu šesti kontrol zjistili inspektoři závažná porušení ve třech autobazarech, informovala mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kontroly autobazarů patří k těm náročnějším, ale budou pokračovat, protože není přijatelné, aby byli spotřebitelé stále poškozováni nekalými obchodními praktikami některých prodejců,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

V jednom případě podle Fléglové autobazar nesdělil, že se jedná o havarované vozidlo. Současně bylo prokázáno, že stav tachometru vozidla 95 000 kilometrů neodpovídal skutečnému stavu. Ve skutečnosti měl vůz najeto o téměř 37 000 kilometrů více.

Ani ve druhém případě neodpovídal počet kilometrů uvedených v kupní smlouvě najetým kilometrům ve skutečnosti. „Podle dostupných informací byl skutečný stav tachometru o 100 000 kilometrů vyšší,“ informovala mluvčí.

V dalším případě autobazar nabízel prostřednictvím webových stránek vozidlo s rozdílnými údaji o počtu majitelů vozidla a počtu ujetých kilometrů, které neodpovídaly skutečnosti, a to i přesto, že o tom věděl.

„Vzhledem k závažnosti zjištěných porušení zákona o ochraně spotřebitele čeká kontrolované osoby uložení sankce ve správním řízení,“ doplnila Fléglová.

Reklama

Výběr článků

Načítám