Hlavní obsah

Fitch hrozí Británii snížením ratingu

Londýn

Ratingová agentura Fitch v pátek varovala, že Velká Británie může v dubnu přijít o svůj nejvyšší rating AAA, uvedl list Financial Times. Oznámení přišlo jen pár dnů poté, co britský ministr financí George Osborne varoval, že zotavení země z krize potrvá déle a úrokové míry dluhopisů vzrostou.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Sídlo ratingové agentury Fitch

Článek

Fitch patří mezi tři největší ratingové agentury. V pátek udělil spojenému království negativní výhled, naznačující prohlubující se pravděpodobnost snížení ratingu v nejbližší době.

Rozhodnutí přišlo po zveřejnění posledních ekonomických a finančních výhledů Velké Británie, které zveřejnila ve středu vládní dohledová kancelář pro rozpočtovou odpovědnost. Ministr financí Osborne citoval, že letos by měl být růst výkonu britského hospodářství poloviční, než se čekalo, ekonomika by měla stoupnout o 0,6 procenta a ne o dříve predikované 1,2 procenta. V příštím roce by růst měl činit 1,8 procenta.

Agentura upozornila na to, že dluh země poroste rychleji, než se očekávalo, a vyhlídky ekonomického růstu se zhoršily. O úrovni ratingu Británie Fitch rozhodne do konce dubna. Agentura poprvé varovala Británii před zhoršením ratingu loni v březnu.

Británii snížila rating z prestižní úrovně jako první ze tří velkých světových agentur minulý měsíc Moody´s. Odůvodnila to slabostí ekonomiky, která v posledním loňském čtvrtletí zaznamenala pokles o 0,3 procenta, a ohrožením fiskálních cílů vlády. Británie se tak stala třetí velkou vyspělou ekonomikou po USA a Francii, které v posledních letech nejméně jedna hlavní agentura odebrala nejvyšší rating.

Třetí velká ratingová agentura Standard & Poor´s zatím zachovává Británii známku AAA, v prosinci však změnila její výhled na negativní.

Reklama

Výběr článků

Načítám