Hlavní obsah

Proti Italům a Španělům jsou Němci chudáci, tvrdí Bundesbank

Berlín

S překvapivou zprávou přišla německá centrální banka. Podle její studie je čistý majetek Němců v průměru mnohem nižší než Italů nebo Španělů, jejichž země se potýkají s tvrdými dopady ekonomické krize. Bundesbanka označila za hlavní důvod skutečnost, že Němci vlastní podstatně méně nemovitostí než Jihoevropané.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Braniborská brána v Berlíně

Článek

Medián čistého soukromého majetku domácností v Německu, které je tahounem evropského hospodářství, dosahuje podle Bundesbanky 51 400 eur (1,3 miliónu Kč), zatímco v sousední Francii je to 113 500 eur (2,9 miliónu Kč), v Itálii 163 900 eur (4,2 miliónu Kč) a ve Španělsku, kde je skoro každý třetí člověk nezaměstnaný, dokonce 178 300 eur (4,6 miliónu Kč).

Stejně dopadlo i srovnání výše průměrného majetku domácností očištěného o dluhy. Podle této statistiky mají Němci 195 200 eur (pět miliónů Kč) a Španělé 285 800 eur (7,4 miliónu Kč).

"Většina německých domácností - celostátně je to 73 procent - má 'podprůměrný' čistý majetek," uvádí centrální banka ve své studii. "Jak průměr, tak i medián netto majetku v Německu proto leží níže než v ostatních velkých zemích eurozóny, pro které máme srovnatelná data," dodává studie.

Můj dům, mé bohatství

Důvod podle Bundesbanky tkví ve vlastnictví nemovitostí. Zatímco v Německu má svůj dům nebo byt 44 procent domácností, v Itálii je to přes 68 procent a ve Španělsku téměř 83 procent. Ti, kteří ve Spolkové republice Německo svou nemovitostí nedisponují, jsou navíc výrazně chudší než majitelé realit.

"Mediánní hodnota čistého majetku vlastníků oddlužených nemovitostí dosahuje v Německu 255 600 eur (6,6 miliónu Kč). U domácností, které jsou v nájmu, je to jen 10 300 eur (266 000 Kč)," zjistila centrální banka. Velké rozdíly jsou podle ní ještě navíc mezi západem a bývalým socialistickým východem země. Medián lépe odráží rozdělení majetku, protože na rozdíl od průměru udává "hodnotu uprostřed".

Pro studii použila banka data získaná od téměř 3600 domácností v letech 2010 a 2011. Informace zahrnovaly údaje o hmotném majetku, bankovních úsporách, příjmech a nárocích vyplývajících ze soukromého důchodového spoření.

Reklama

Výběr článků

Načítám