Hlavní obsah

EU se dohodla na omezení odměn bankéřů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Představitelé členských zemí Evropské unie a zástupci Evropského parlamentu se dohodli na omezení odměn bankéřů. Nová pravidla mají začít platit v lednu 2014. Oznámilo to v noci na čtvrtek irské prezidenství EU.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

ilustrační foto

Článek

Za běžných okolností nebudou moci odměny bankéřů přesáhnout jejich základní mzdu. Pouze za výjimečné situace budou smět banky svým špičkovým pracovníkům vyplatit odměnu ve výši dvojnásobku základního platu, napsala agentura DPA.

Dohoda ukončuje několikaměsíční spor, ve kterém se proti omezení odměn stavěla Británie. Ta se obávala, že tento krok by mohl vést k poklesu mezinárodního významu londýnského finančního centra.

"Parlament odolal tlaku ze strany britské vlády a nepřipustil žádné další změny v omezení odměn," uvedl německý člen Evropského parlamentu Udo Bullmann.

Vysoké odměny v bankovním sektoru jsou v posledních letech trnem v očích veřejnosti. Řada evropských politiků se navíc domnívá, že vysoké odměny motivovaly bankéře k rizikovým obchodům, které dostaly některé významné evropské banky na pokraj kolapsu.

Omezení odměn je součástí širších změn v regulaci bankovního sektoru. Ty zahrnují rovněž větší požadavky na kapitál bank, které mají zajistit odolnost bankovního sektoru vůči případné budoucí krizi.

Evropské banky upozorňují, že omezení odměn sníží jejich konkurenceschopnost. "Pokud mají být odměny omezeny, mělo by se to udělat na celosvětové úrovni," uvedl prezident Evropské bankovní federace Christian Clausen. "Je tu riziko, že zákazníci budou dělat obchody s americkými bankami, které stále vyplácejí vysoké odměny," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám