Hlavní obsah

BMW chce závod na východním Slovensku, ve hře je také Česko

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá automobilka BMW možná postaví nový závod na východním Slovensku. Loni automobilka podobné informace dementovala, ale nyní tyto úvahy deníku Hospodárské noviny (HN) potvrdil člen představenstva Ian Robertson. Ve hře o tuto investici jsou však podle HN také Česká republika, Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW 114i

Článek

„Registrujeme tento zájem,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Stanislav Jurikovič bez dalších podrobností. Slovenští představitelé mluví o případné investici velmi opatrně, ale z jejich vyjádření je zřejmé, že rozhovory na toto téma probíhají.

Jako místo postavení nového závodu BMW přichází podle televize TA3 v úvahu průmyslový park u obce Kechnec u Košic. Výše investice zatím není známa, ale podle HN by se měla pohybovat kolem jedné miliardy eur.

Slovenské ministerstvo hospodářství zatím neupřesnilo, jakou státní pomoc by tato investice vyžadovala. Podle ekonomů je v rozhodování BMW velmi důležitá kvalita dodavatelů, dostupnost levné a kvalifikované pracovní síly, blízkost klíčových trhů a pozitivní zkušenosti automobilek, které již na Slovensku působí.

Pokud by se německá automobilka rozhodla postavit závod na Slovensku, jednalo by se už o čtvrtou automobilku v této zemi. V Bratislavě působí německý Volkswagen, u Trnavy francouzský koncern PSA Peugeot Citroën a u Žiliny korejská KIA Motors. Automobilový průmysl je hlavním tahounem exportně zaměřené slovenské ekonomiky.

Česku by investice pomohla

Podobně je na tom i Česká republika, u které nemalý podíl vývozu tvoří auta. Rozhodující roli hraje mladoboleslavská Škodovka. Auta tady vyrábí i jihokorejská automobilka Hyundai a TPCA - společný podnik firem Toyota, Peugeot a Citroën.

Pokud by se BMW nakonec rozhodlo investovat v Česku, mělo by to podle analytiků přínos především pro vznik nových pracovních míst. Zvyšování závislosti tuzemské výroby na automobilovém průmyslu je ale podle Jiřího Šimary ze společnosti Cyrrus rizikem.

Vidět je to zejména v poslední době, kdy v Evropě prodeje aut klesají. V tomto ohledu má podle Šimary ČR štěstí, že automobilky, které v tuzemsku vyrábějí, patří ve srovnání s italskými nebo francouzskými mezi ty silnější.

Možnost, že BMW nakonec zamíří do Česka, je ale podle Šimary malá. Pravděpodobnější prý je, že se továrna nakonec postaví na Slovensku nebo v Maďarsku. Hlavním důvodem by měla být cena pracovní síly, která je v těchto zemích levnější.

Reklama

Související články

Omlazený superb přistižen a vyfotografován

Zatím ještě částečně maskovaný fóliemi brázdí silnice facelift Škody Superb. Na fotografii jsou zřejmá nová zadní světla, která zapadají do čerstvého...

První pohled na novou Škodu Octavii Scout

Škoda Auto zatím novou verzi Škody Octavie Scout oficiálně nepotvrdila, ze zákulisních zdrojů ovšem víme, že se tento model představí ještě letos.

Výběr článků

Načítám