Hlavní obsah

ČEZ si plácl s Czech Coalem o dodávkách uhlí pro Počerady

Praha

Energetická společnost ČEZ podepsala smlouvu s těžební skupinou Czech Coal o dodávkách uhlí z dolu Vršany do elektrárny Počerady. Dohoda může trvat až do roku 2060, uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Součástí smlouvy jsou i opce pro prodej Počerad Czech Coalu v letech 2016 nebo 2024 za předem sjednanou cenu, konkrétní částku ale ČEZ nesdělil.

Článek

Cenu uhlí za jeden gigajoule ČEZ a Czech Coal stanovily na 38,8 Kč. Podle ČEZ to odpovídá cenám aktuálně sjednávaným na českém trhu a cena je srovnatelná s částkou, za kterou dlouhodobě nakupují i teplárenské společnosti. Do roku 2023 se bude cena postupně přibližovat na úroveň 65 procent ceny černého uhlí na evropských burzách.

Dohoda zajistí Czech Coalu trvalý odběr hnědého uhlí, ČEZ ale bude odebírat pět miliónů tun ročně namísto dřívějších 8,5 miliónu tun. „ČEZ se tak vzdá veškerého výhřevného teplárenského uhlí, v jednání zůstává pouze odběr studeného uhlí z Vršan pro blízké Počerady. Toto uhlí teplárny nikdy neodebíraly,“ uvedl Kříž.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš uvedl, že dohoda představuje v energetice stabilizační prvek a zajistí dostatek pracovních míst v regionu.

„Smlouva zakládá dlouhodobou perspektivu pro 1300 zaměstnanců přímo ve skupině Czech Coal. Dalších přibližně 3200 lidí bude mít práci mimo skupinu ve službách a dodavatelských firmách. Je to ojedinělá garance pracovních příležitostí na mnoho desítek let,“ uvedl Vladimír Rouček, generální ředitel Vršanské uhelné ze skupiny Czech Coal.

Reklama

Výběr článků

Načítám