Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku láme rekordy, bez práce je téměř 600 tisíc lidí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku za únor vzrostla na 8,1 procenta v porovnání s lednovými osmi procenty. Počet lidí bez práce vystoupal na rekordních 593 683, což je meziměsíční nárůst o 7874. Jedná se o nejvyšší číslo od vzniku samostatné České republiky. Oproti únoru 2012 se počet nezaměstnaných zvýšil o 51 998. Uvedlo to v pátek ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Údaje vycházejí z nové metodiky, která porovnává uchazeče o zaměstnání ve věku mezi 15 a 64 lety ke všem obyvatelům tohoto věku.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Nezaměstnanost k březnu 2013

„Statistika nezaměstnanosti klesla naposledy v květnu loňského roku. Od té doby jde vzhůru, nejlépe stagnuje,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Od srpna 2012 se poprvé zvýšil počet volných pracovních míst na 34 635.

„Číslo se však nedá interpretovat jako úspěch. Od roku 1997 se nikdy počet volných pracovních míst nedostal pod hranici 30 000. Nejhorší situace byla v prosinci 2010, kdy bylo 30 803 volných míst,“ sdělil Volf s tím, že nižší nezaměstnanosti nenahrávají ani sezónní faktory.

Výhled nikterak růžový

Podle Libora Stodoly ze společnosti PwC ČR až druhá půlka roku ukáže, zda ekonomika našla své dno a firmy začnou opět nabírat. „Výraznější pokles nezaměstnanosti však podle mého názoru nastane nejdříve v příštím roce,“ dodal Stodola.

„Situace na pracovním trhu má k ideálu daleko. Počet lidí bez práce je rekordně vysoký a počet nových pracovních míst naopak tristně nízký,“ domnívá se analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Během jarních měsíců by sice podle něj mělo dojít k poklesu nezaměstnanosti díky obnovení sezónních prací, ale v závěru roku se celkový stav opětovně zhorší.

„Pokud dojde na pracovním trhu k určitému zlepšení, tak ne dříve než v příštím roce. Vysoká nezaměstnanost však bude dlouhodobě přetrvávajícím problémem i v nadcházejících letech,“ varoval Novák.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných úřady práce zaznamenaly ke konci února v okresech Bruntál (14,1 procenta), Jeseník (13,7 procenta) a Most (13,6 procenta). Nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,5 procenta), Praha-západ (3,8 procenta) a Praha (4,6 procenta). Jak připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, nejvíce uchazečů na jedno místo je v okrese Jeseníku, konkrétně 130.

Reklama

Související články

V Česku se rodí armáda nezaměstnané mládeže

Počet mladých lidí bez zaměstnání do 25 let věku v Česku stoupá. Sice velice pomalu, ale kontinuálně tvoří stále větší část z celkového počtu nezaměstnaných....

Výběr článků

Načítám