Hlavní obsah

Exekuce na důchod drtí 70 tisíc lidí

ČTK, sp
Praha

V České republice přibývá lidí, kteří mají exekuci na důchod. Na konci loňského roku jich bylo už 67 614. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za posledních deset let se tak jejich počet zvedl skoro čtyřikrát, jen za minulý rok se proti roku 2011 zvýšil o 11 procent. Na konci loňska bylo penzí, z nichž správa kvůli dluhům srážela peníze, o 6767 víc než před rokem.

V roce 2000 evidovala správa asi 15 700 penzí s exekucí. Nejvíce se zvýšil počet těchto exekucí mezi roky 2005 a 2006 – skoro o čtvrtinu.

Exekuce se týkají starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů. ČSSZ z nich lidem sráží, pokud to nařídí soud či exekutor exekučním příkazem, nebo pokud rozhodnutí padlo ve správním, konkurzním nebo insolvenčním řízení.

Nezabavitelná částka zůstává

„Lidé se často obávají, že kvůli exekuci přijdou o celou výplatu důchodu, nemocenského nebo peněžité pomoci v mateřství. Dlužníkovi však vždy musí zůstat takzvaná nezabavitelná částka,“ uvedl ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun.

„Od letošního ledna musí člověku na uspokojování potřeb zůstat 6064,66 koruny, na každou vyživovanou osobu pak 1516,16 koruny,“ upřesnila mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Jak dále připomněla, správa vyplácí i nízké penze, z nichž se srážet nedá.

ČSSZ důchodce o exekuci informuje. Na rozhodnutí si mohou lidé stěžovat té instituci, která o srážkách rozhodla – tedy třeba soudu. Pokud penzisté dluh splatí, soud či exekutor o tom správu informují a ta pak srážení ukončí. Dotazy na exekuční srážky z penzí vyřizuje call centrum ČSSZ s číslem 257 062 860.

Reklama

Výběr článků

Načítám