Hlavní obsah

Ze dvou tendrů na opravu D1 vypadly nejnižší nabídky

Praha

Z posledních dvou tendrů na opravu dálnice D1 komise vyřadila nejnižší nabídku, kterou podaly Dálniční stavby Praha. Otevřela se tím šance pro Eurovii CS a konsorcium firem Colas CZ a Porr, které podaly druhou nejnižší nabídku. Uvedl to generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Čermák.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dálnice D1

Článek

Komise už dříve určila vítěze u tří předchozích tendrů. U všech tří se ale proti verdiktu neúspěšní uchazeči buď odvolali, nebo dopředu avizovali, že tak učiní. Pokud se jejich stížnosti dostanou před antimonopolní úřad, mohou stavbu zdržet o celé měsíce. [celá zpráva]

Komise nabídku Dálničních staveb vyloučila proto, že firma nabídla jiné řešení stavby, než jaké ŘSD požadovalo, uvedl Čermák. Nové úseky dálnice měly být v obou směrech rozšířeny do strany, nabídka Dálničních staveb Praha ale předpokládala rozšíření dálnice do středového pásu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Připravované opravy mostů na D1 a mosty, které budou bez náhrady

I při vyřazení uchazeče s nejnižší nabídkou je výsledek tendru o 40 procent levnější, než kolik ŘSD původně předpokládalo. V úseku mezi Šternovem a Psáři nabídla druhá v pořadí Eurovia stavbu za 523 miliónů korun proti 449 miliónům, které požadovaly Dálniční stavby.

V druhém případě (Loket – Hořice) je rozdíl o něco výraznější, na místo 548 požadují Colas a Porr 624 miliónů. Přesto by ŘSD na všech pěti připravovaných úsecích mělo ušetřit zhruba 1,7 miliardy proti plánovaným 4,4 miliardy korun, dodal Čermák.

Reklama

Související články

ŘSD vybralo vítěze dvou tendrů na opravy D1

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oznámilo vítěze tendrů na stavbu prvních dvou úseků brněnské dálnice D1. Je to sdružení firem OHL ŽS s Alpine Bau...

Výběr článků

Načítám